Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Syriska styrkor bekräftar: IS sista fäste har besegrats

- 23/03/2019, 08:55 -

Tidigt under lördagsmorgonen kom det in uppgifter om att IS sista fäste i Syrien ska ha besegrats. Uppgifterna har bekräftats av en talesperson från den kurdiskledda, USA-stödda, SDF-alliansen.

I början av februari tidigare i år gick styrkor, som stöttats av amerikansk militär, till anfall mot terrorgruppen IS utanför staden Baghouz i Syrien. 

Under lördagsmorgonen bekräftade den kurdiskledda och USA-stödda Syrian Democratic Forces-alliansen (SDF) att syriska styrkor har besegrat IS – terrorgruppen har "eliminerats", rapporterar Sky News

"Syrian Democratic Forces förklarar total eliminering av det så kallade kalifatet och 100 procent besegring av IS i territoriet. Den här unika dagen minns vi tusentals martyrer vars insatser gjorde denna seger möjlig", skriver SDF:s talesperson Mustafa BaliTwitter

Amerikanska presidenten bekräftar

Även den amerikanska presidenten Donald Trump säger att IS har besegrats. Han sa redan under fredagen att de var besegrade, något som inte då bekräftades av SDF. Då menade de att det fortfarande pågick strider i området. 

Presidenten skriver på Twitter: 

"IS använder internet bättre än någon annan, men för alla som är mottagliga för IS-propagande så blir de nu hårt slagna på alla nivåer."

Och fortsätter:

"Det finns inget att beundra, de kommer alltid att påskina ett litet hopp, men de är förlorare och andas knappt. Ha det i åtanke innan ni förstör era egna och era familjers liv". Bildkälla: Twitter

Tusentals evakuerats 

Under den senaste tiden har tusentals människor evakuerats från Baghouz. En person från YPG har tidigare berättat att deras styrkor tillfångatagit fler än 40 svenska medborgare. Hen har även sagt att det ska ha begravts ett tiotal döda svenskar i en massgrav i området.  

– De senaste veckorna har våra styrkor tillfångatagit fler än 40 svenska medborgare, har personen sagt till Expressen.  

Men uppgifterna om dessa döda svenskar är inte bekräftade. Här kan du läsa mer om det

Utgör fortfarande ett hot 

IS sista fäste är besegrat, men trots det utgör terrororganisationen fortfarande ett hot. Detta eftersom en del av deras anhängare håller till i de mer centrala och svåråtkomliga delarna av syriska öknen. Andra sägs hålla sig under radarn i Irak, men kan slå till med plötsliga skjutningar och kidnappningar, rapporterar TT.