Amerikanske sjökaptenen fritagen

I en snabb och dramatisk kommandoräd fritogs den amerikanske sjökaptenen Richard Phillips i dag.


Han hade sedan i onsdags hållits som gisslan av somaliska pirater i en livbåt på Indiska oceanen.

Tre av piraterna uppgavs ha dödats och en tillfångatagits av de amerikanska soldaterna. Kapten Phillips, befälhavare på det danskägda fraktfartyget Maersk Alabama, kunde oskadd föras över till örlogsfartyget USS Bainbridge som uppehållit sig i närheten av den drivande livbåten tillsammans med ett annat amerikanskt krigsfartyg.

Enligt CNN hade Phillips hoppat överbord, vilket gjorde det möjligt för soldaterna att öppna eld. När han natten till i lördags också försökte simma ifrån livbåten kunde piraterna hala upp honom igen.

Dramat började i onsdags, när somaliska pirater angrep Maersk Alabama och försökte kapa det. Besättningen lyckades avvärja kapningen, men till priset av att befälhavaren Phillips frivilligt lät sig tas som gisslan ensam. Livbåten han placerades i tillsammans med fyra pirater fick dock snart slut på bränsle och började driva redlöst på havet. Under veckans gång ska båten ha drivit allt närmare den somaliska kusten.

Jublande besättning

Maersk-rederiet fick besked om fritagningen tidigt på kvällen svensk tid och kunde föra beskedet vidare till en jublande besättning på Maersk Alabama, som sedan i lördags ligger i hamn i Mombasa i Kenya.

Tidigare på söndagen hade somaliska åldermän gjort ett nytt försök att via medling befria den amerikanske kaptenen. Enligt en ålderman bröt förhandlingarna i lördags samman efter amerikanska krav på att piraterna skulle gripas av myndigheterna i det självstyrande Puntland i norr.

Söndagens mål var att piraterna skulle släppa amerikanen mot fri lejd -– men utan lösesumma.

Kapten Phillips öde blev enormt uppmärksammat i framför allt amerikanska medier för att han var den förste amerikan som kidnappats i det här området.

Samtidigt har det knappt alls noterats att cirka 270 sjömän, varav 92 filippinier, från fattiga länder i Asien sedan länge sitter fast hos piraterna, vilket skapat bitterhet i dessa länder som saknar USA:s möjligheter att ingripa och utöva påtryckningar för att rädda sina medborgare.

Krävs politisk lösning

–Utsikterna att sätta stopp för sjöröveriet är begränsat, säger Somalias utrikesminister.

–Det här visar klart och tydligt att frågan är landbaserad och måste lösas på marken, sade den brittiskt utbildade affärsmannen och utrikesministern Mohamed Abdullahi Omaar.

Han vill bygga upp en säkerhetsstyrka för att återställa lag och ordning i Somalia, som inte haft en stark centralmakt sedan 1991.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!