Piratakademin i Somalia – lika fin som Handels

"Att bli upptagen i Piratakademien är väldigt fint, lite som att komma in på Handelshögskolan i Sverige."


Beväpnade med automatkarbiner och raketgevär tar de sig fram likt ettriga myror utanför landet som gud glömde. Men vilka är de?

Enligt statsvetaren Abdirisak Aden, född och uppvuxen i Somalia, är den vanliga uppfattningen, att de är före detta fiskare, inte helt sanningsriktig längre. Piratverksamheten har blivit så pass utbredd att Somalia numera har något som man kallar Piratakademin.

"En del av de unga människor – vi talar om tusentals ungdomar – som flydde (inbördeskrigets kaos) har i brist på bättre sökt sig till vad man i Somalia kallar 'Piratakademien'. Att bli upptagen i Piratakademien är väldigt fint, lite som att komma in på Handelshögskolan i Sverige. På Piratakademien praoar man på ett piratskepp i förhoppning om att bli accepterad som fullvärdig pirat. Man flyttar till piraternas kuststäder, framför allt Eyl och Haradhere, där ekonomin blomstrar tack vare piratverksamheten", skriver Aden på Newsmill.

Han konstaterar också det är många flickors stora dröm att få gifta sig med en pirat.

"Det är inte konstigare än att tjejerna i Stockholm hellre hänger med killarna på Stureplansinneställen än i de fattiga förorterna."

Kontrollerar du maten styr du Somalia:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!