Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Lagar mot mc-gäng är nödvändiga

Nyheter | 13/04/2009 17:13

Men lagarna riskerar att sätta fundamentala fri- och rättigheter på spel.

AUSTRALIEN. Trots att lagarna mot de allt brutalare motorcykelgängen i Australien riskerar att problematisera organsiationsfriheten, och därmed inskränka människors frihet, lobbar polischefen i Queensland för att de bör komma till stånd snarast möjligast.

Men alla håller inte med. Frågan debatteras just nu kraftigt i Australien.

Den federala åklagaren från Queensland och hans motparter från de andra staterna kommer att träffas i Canberra senare denna vecka för att diskutera hur de nationella lagarna mot mc-gängen bör utformas.

Lagarna kommer som en reaktion på det allt brutalare våldet relaterat till gängen.

Droppen för politikerna kom förra månaden då ett gängbråk mellan två rivaliserande motorcyckelgäng bröt ut på Sydneys flygplats.

Premiärminister Kevin Rudd fördömde då det stegrande våldet mellan mc-gäng i Australien.

–Gängvåld och organiserad brottslighet bör enligt min synvinkel inte bemötas med någon tolerans alls, sade Rudd till ABC.

Men många kritiska röster höjs mot att politiker går för snabbt fram och plockar enkla poäng genom att bygga på människors rädsla.

–Det finns ingen anledning att skynda på dessa lagar. Motorcyckelgängen kommer inte direkt att ta över samhället, säger Terry O'Gorman, presidenten för Australiens medborgarrättsliga organ (ACCL), till Sydney Morning Herald.

Men polischefen i Queensland, Bob Atkinson, uppger att han kommer att stödja vilken lag som helst som kan stoppa de kriminella mc-gängen.

–De är engagerade i prostitution och amfetaminsmugglingen. Jag stödjer vad som helst som stoppar dem. Deras metoder är brutala och hänsynslösa, avslutar Atkinson för Sydney Morning Herald.

MC-gängen i Australien:

Skrivet av: