Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tyskland vill gripa ökänd nazivakt

- 11/03/2009, 15:19 -

Tyskland utfärdade i dag arresteringsorder på den 88-årige John Demjanuk.

Tyskland utfärdade på onsdagen arresteringsorder på den 88-årige John Demjanuk, anklagad för att under andra världskriget ha varit medskyldig till morden på minst 29 000 judar i det nazistiska dödslägret Sobibor.

Demjanuk, född i Ukraina och en av Nazitysklands mest jagade krigsförbrytare, emigrerade 1950 till USA och utlämnades 1986 till Israel efter att ha pekats ut som den beryktade "Ivan den förskräcklige". Han dömdes 1988 till döden i Israel men domen överklagades. Demjanuk frigavs 1993 och återvände till Cleveland i Ohio, USA.

Sex år senare återväcktes anklagelserna mot honom då det kom fram bevis för att han hade varit vakt i tre andra nazistiska koncentrationsläger.

"Den anklagade är fortfarande i USA", meddelade en tysk domstolstjänsteman på onsdagen i ett uttalande. "Så snart han anländer till Tyskland kommer han att förhöras och ställas inför rätta".

Skrivet av: