Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA: Demjanjuk frisk nog att flyga

Nyheter | 24/04/2009 06:25

USA:s regering uppmanar en domstol i Ohio att deportera nazistvakten.

USA:s justitiedepartement uppmanade på torsdagen en domstol i Ohio att ge klartecken för deporteringen av den misstänkte nazistiske krigsförbrytaren John Demjanjuk.

Regeringen lämnade samtidigt över intyg från en läkare som sade att den 89-årige Demjanjuk är frisk nog för att flyga till Tyskland.

Domstolen stoppade nyligen deporteringen i elfte timmen, sedan Demjanjuk hämtats i sitt hem av federal polis och förts i väg i rullstol. Demjanjuks son överklagade och hävdade att det "gränsade till tortyr" att överlämna fadern med tanke på dennes svaga hälsa. Domstolen stoppade därför tillfälligt deporteringen och begärde intyg på att Demjanjuk var tillräckligt frisk för att flyga och garantier för att han skulle åtföljas av medicinsk personal under flygningen till München.

Tyskland vill ställa Demjanjuk inför rätta för delaktighet i morden på 29 000 judar i koncentrationslägret Sobibor under andra världskriget.

Demjanjuk, som länge arbetade i en bilfabrik, nekar till att ha deltagit i Förintelsen. Han säger att han inkallades till ryska armén 1941, greps av tyskarna året därpå och var krigsfånge fram till 1944.

Skrivet av: