Vårdpersonal deltog i tortyr

Amerikansk medicinskt utbildad personal har deltagit när CIA torterat misstänkta terrorister.


Det fastslår Internationella rödakorskommittén (ICRC).

I en förtrolig rapport som läckt till medierna säger ICRC att det handlar om "allvarliga brott mot den medicinska etiken".

Medicinsk personal övervakade och deltog ibland aktivt vid vattentortyr av terrormisstänkta. De var också närvarande när fångar slängdes mot väggar, utsattes för höga temperaturer eller vägrades mat eller sömn under flera dagar.

Det framgår inte om det rör sig om läkare eller annan medicinsk personal.

Autentisk

Rapporten sammanställdes redan 2007 men läcktes till tidskriften New York Review of Books i mars. I måndags publicerades hela rapporten på tidskriftens webbplats. En talesman för ICRC bekräftar att rapporten är autentisk. Den var ursprungligen avsedd endast för höga amerikanska politiker. CIA har vägrat kommentera uppgifterna.Fångar Rapporten innehåller intervjuer som ICRC gjort med 154 "högriskfångar" som sändes till det amerikanska fånglägret Guantanamo i september 2006.

Tortyren ska ha genomförts i hemliga CIA-fängelser på andra håll i världen. De intervjuade berättar att den medicinskt utbildade personalen fungerade som rådgivare under förhören. De justerade eller stoppade tortyren - men kunde också ge klartecken för fortsatt tortyr.

– Jag sköter din kropp bara för att vi behöver dig för att få upplysningar, sade en av dem till fången Encep Nuraman, intervjuad av ICRC. President Barack Obama har stoppat all tortyr och gett order om att stänga alla CIA-fängelser. Men han har hittills inte velat tillsätta några utredningar om de brott mot folkrätten som Bushadministrationen kan ha gjort sig skyldig till. Han har dock inte uteslutit att det efter hand kan bli tal om åtal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!