Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ahtisaari får årets fredspris

- 10/10/2008, 11:03 -

Årets fredspris gick till Martti Ahtisaari.

Nobels fredspris gick i år till Martti Ahtisaari.

Priset har i år gått till en person som är allmänt känd som den främsta fredsmäklaren, säger en norsk kommentator, till SVT24, och tillägger: Martti Ahtisaari har uthållighet, är språkkunnig och har kunskap om tre stora kontintenter. Han är dessutom trevlig och social, säger kommentatorn till SVT24.

Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

Ahtisaaris fredsgärning består också i att han deltog i övervakningen av IRA:s avväpning i Nordirland.

Martti Ahtisaari är född 1937 och uppvuxen i numera ryska Viborg. Första utlandsuppdraget i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.

Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.

Han var djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia. Utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 och ledde från 1989 övergångsfasen till självständighet

1993 accepterade han att bli socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rhen. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000, skriver TT.

Kort om Martti Ahtisaari

* Han arbetade 1960-63 för det svenska u-landsbiståndsorganet SIDA i Pakistan.

* Han anställdes 1965 vid utrikesministeriets nyinrättade u-hjälpsbyrå och avancerade 1972 till biträdande avdelningschef.

* Han trädde 1977 i FN:s tjänst och blev 1982 undergeneralsekreterare samt specialsändebud i Namibia.

* Åren 1984-86 var han understatssekreterare för utvecklingssamarbetsfrågor vid utrikesministeriet och återvände 1987 till Namibia, där han ansvarade för de förhandlingar som ledde till landets självständighet 1990, skriver Wikipedia.

* Vinnare av Nobels fredspris 2008

TT/ Peder Broberg

Se inslag från Svt

Skrivet av: