Protester i Etiopien för fängslade

- 17/04/2009, 02:17 -

De första gatuprotesterna sedan 2005.

De första gatuprotesterna i Etiopien sedan 2005 ägde rum på torsdagen, då ett par hundra oppositionella demonstrerade för att deras fängslade ledare ska släppas.

Birtukan Mideksa, den 34-åriga ledaren för partiet Enighet för demokrati och rättvisa (UDJ) fängslades första gången efter det oroliga valet 2005, som följdes av kravaller med närmare 200 dödsoffer.

Hon benådades 2007 men greps igen förra året. Den forna domaren Mideksa har suttit i isoleringscell sedan december och hungerstrejkade i 13 dagar under januari.

– Hon har satts i fängelse för att försvaga vårt parti och för att varna oss andra att samma sak kan hända oss, sade Debebe Eshetu, en annan UDJ-ledare.

Torsdagens demonstration var godkänd av myndigheterna, men bara 250 personer fick delta och alla tvingades bära namnbrickor som delades ut av myndigheterna.

Människorättsbrotten i Etiopien har inte fått samma uppmärksamhet som i grannlandet och ärkerivalen Eritrea, där den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad sedan 2001.

Skrivet av: