Mandela på valmöte i Soweto

- 19/04/2009, 14:28 -

Vid ett jättemöte i kåkstaden Soweto firade över 100 000 ANC:s väntade seger.

Sydafrika går inte till val förrän på onsdag.

Ändå firade över 100 000 ANC-anhängare - inklusive Nelson Mandela - sin väntande seger redan i dag vid ett jättemöte i Soweto.

– Vi förbereder oss för segern. Tillsammans kan vi göra mer, lovade kampanjledaren Fikile Mbalula från scenen på Ellis Park-stadion, där partiledaren Jacob Zuma också talade:

– Vi bekräftar återigen att Sydafrika tillhör oss alla, svarta och vita. Genom att arbeta tillsammans kommer vi att garantera att ingen sydafrikan någonsin känner sig sämre än någon annan på grund av sin ras, kultur eller religion, sade ANC-ledaren enligt AFP.

Arenan var fylld till bristningsgränsen av dansande och sjungande anhängare. Till mångas överraskning - och stora glädje - deltog även den 90-årige ex-presidenten Nelson Mandela.

Mandela, Mandela! ropade åskådarna när nationalhjälten kördes in på arenan i en golfbil.

I en inspelning uppmanade Mandela partiet att inte glömma bort kampen mot fattigdomen.

– Under tiden som vi kämpar för att säkra en avgörande seger för vår organisation i de kommande valen får vi inte glömma bort vår viktigaste uppgift: det är att utradera fattigdomen och garantera ett bättre liv för alla. ANC har ett historiskt ansvar att leda vår nation och hjälpa till med att bygga ett förenat, icke rasbundet, samhälle, sade Mandela i en förinspelningen som visades upp för de församlade på ANC-mötet samtidigt som han själv satte sig på sin plats vid scenen, rapporterar AFP.

ANC väntas få minst 60 procent av rösterna i nästa veckas parlamentsval, och därigenom utan problem kunna välja Zuma till president, trots hans kontroversiella bakgrund och att han flitigt omgärdats av anklagelser om såväl korruption som sexuella övergrepp.

Även de största oppositionspartierna i det kommande valet höll sina sista kampanjmöten i dag runt om i Sydafrika.

Folkkongressen (Cope) höll sitt möte i Limpopo, medan Demokratiska alliansen (DA) samlades i Kapstaden, rapporterar BBC.

– Varje röst räknas i det här valet, varenda en, eftersom just er röst kan bli den som håller ANC under tvåtredjedelsmajoriteten, manade DA-ledaren Helen Zille, syftande på oppositionens förhoppningar om att kunna förhindra ANC från att bli så dominant att partiet på eget bevåg kan ändra konstitutionen.

Skrivet av: