Mandela gjorde comeback i politiken

Frihetskämpen och Sydafrikas förste demokratiskt valde president lyckoönskade sitt gamla parti ANC.


Det stormar kring Sydafrikas största politiska parti African National Congress, ANC . Nya framstående medlemmar i partiet har erkänt omfattande korruption samtidigt som utmanarpartiet Congress of the people, Cope, attraherar tusentals nya medlemmar. I ren desperation har regeringspartiet ANC övertalat frihetskämpen Nelson Mandela och landets förste demokratiskt valde president att upphäva sin pension för att hjälpa partiet under parlamentsvalet den 22 april.

"Länge leve ANC"

Sittandes bredvid Jacob Zuma under ett valmöte i Eastern Province tackade Mandela åskådarna med att skrika "länge leve ANC". 90-årige Mandela har sedan han avslutade sin presidentperiod 1999 mest hållit sig som en moralisk övervakare bakom kulisserna. Men ANC:s kris har tvingat honom att stiga fram i ljuset i ett försök att rädda partiet som mest är känt för kampen mot apartheid i Sydafrika.

I september förra året tvingade ANC presidenten Thabo Mbeki att avgå efter att ett åtal mot partiets ordförande Jacob Zuma ogiltigförklarats. ANC ansåg att Mbeki använt sin makt för att stoppa Zuma från att bli president. I solidaritet med Mbeki avgick även elva andra ministrar. Bakgrunden till bråket var och är fortfarande den kontroversielle Jacob Zuma som vid flertalet tillfället blivit anklagad för korruption och minst en gång för våldtäkt.

Nya korruptionsskandaler

När ANC trodde att stormen lagt sig kom nästa orkan. Försvarsministern under Mbekis styre, Mosiuoa "Terror" Lekota, lanserade det nya politiska missnöjespartiet Cope, Congress of the People i slutet av 2008. Ganska omgående fick man över 400 000 registrerade medlemmar, de flesta med ett förflutet i ANC. Under helgen kom det senaste kroppslaget mot ett ett redan vacklande ANC. Partiets talesman Carl Niehaus erkände korruption för flera hundra tusen kronor och fick genast lämna partiet. Men skadan var redan skedd. För varje ny skandal blir det nya avhopp. Enda delen av landet där Zuma fortfarande har kvar stort stöd är hans hemprovins Zululand.

Nu hoppas ANC att Mandela ska delta i fler valmöten i de delar av landet där partiet mest försvagats. Frågan är bara om den bräcklige 90-åringen klarar av trycket.

Se när Mandela svärs in som ny president 1994

Se när Mandela släpptes efter 27 år i fängelse

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.