Chávez bokgåva skapade bestseller

Venezuelas president gav Barack Obama en bok. Som plötsligt klättrade upp i försäljningstoppen.


När Barack Obama mötte Venezuelas kontroversielle och USA-kritiske president, Hugo Chávez, vid det interamerikanska toppmötet på Trinidad, hälsade Chávez glatt på Obama med orden:

– I want to be your friend!

Enligt uppgift på mycket knagglig engelska.

Chávez överlämnade också en bok - Eduardo Galeanos vänsterklassiker Latinamerikas öppna ådror från 1973. Enligt uppgift ska Barack Obama ha lett vid överlämnandet, dock utan att röja om han kände till den sen tidigare.

Nu har boken blivit en osannolik kioskvältare i bokhandlar runt om i världen. Nyheten om Obamas och Chávez möte flög blixtsnabbt över världen - liksom nyheten om den venezolanske presidentens litterärara present. Och över en natt blev den 36 år gamla boken en bästsäljare, rapporterar brittiska Guardian.

På nätbokhandeln Amazon gick Latinamerikas öppna ådror från en såld upplaga på 54 295 exemplar till en sjätteplats inom ett dygn.

Den uruguayanske författaren Eduardo Galeanos klassiker handlar om USA:s och Europas utsugning av Latinamerika genom fem århundranden och driver tesen att det spansktalande Amerika plundrats på naturresurser som guld, silver, kakao och bomull.

Det här är inte första gången Hugo Chávez skapar en litterär succé. För tre år sen berömde han vänsterintellektuelle debattören Noam Chomskys bok Hegemoni och överlevnad, som omedelbart klättrade högt på Amazons försäljningslista.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.