Chávez bokgåva skapade bestseller

- 19/04/2009, 23:08 -

Venezuelas president gav Barack Obama en bok. Som plötsligt klättrade upp i försäljningstoppen.

När Barack Obama mötte Venezuelas kontroversielle och USA-kritiske president, Hugo Chávez, vid det interamerikanska toppmötet på Trinidad, hälsade Chávez glatt på Obama med orden:

– I want to be your friend!

Enligt uppgift på mycket knagglig engelska.

Chávez överlämnade också en bok - Eduardo Galeanos vänsterklassiker Latinamerikas öppna ådror från 1973. Enligt uppgift ska Barack Obama ha lett vid överlämnandet, dock utan att röja om han kände till den sen tidigare.

Nu har boken blivit en osannolik kioskvältare i bokhandlar runt om i världen. Nyheten om Obamas och Chávez möte flög blixtsnabbt över världen - liksom nyheten om den venezolanske presidentens litterärara present. Och över en natt blev den 36 år gamla boken en bästsäljare, rapporterar brittiska Guardian.

På nätbokhandeln Amazon gick Latinamerikas öppna ådror från en såld upplaga på 54 295 exemplar till en sjätteplats inom ett dygn.

Den uruguayanske författaren Eduardo Galeanos klassiker handlar om USA:s och Europas utsugning av Latinamerika genom fem århundranden och driver tesen att det spansktalande Amerika plundrats på naturresurser som guld, silver, kakao och bomull.

Det här är inte första gången Hugo Chávez skapar en litterär succé. För tre år sen berömde han vänsterintellektuelle debattören Noam Chomskys bok Hegemoni och överlevnad, som omedelbart klättrade högt på Amazons försäljningslista.

Skrivet av: