Lördag 31 Jul
Stockholm

FN vägras tillträde till krigszon

FN räknar med att runt 50 000 civila fortfarande sitter fast i krigszonen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sri Lankas regering vägrar ge FN-sändebud tillträde till stridsområdet, säger Mahinda Samarasinghe, minister med ansvar för människorättsfrågor.

FN räknar med att runt 50 000 civila fortfarande sitter fast i krigszonen i nordöstra Sri Lanka, fångade mellan tamilska rebeller och regeringsstyrkorna.

– Det finns inget skäl för FN att skicka folk från utlandet för att besöka de där områdena, sade ministern till journalister på fredagen enligt AFP.

Rebellerna från LTTE-gerillan är omringade på en liten kustremsa på men vägrar ge upp och uppbådar ett kraftigt motstånd mot regeringsstyrkorna. Enligt regeringen är det område som rebellerna håller bara 10-12 kvadratkilometer stort.

Enligt FN kan så många som 6 500 civila ha dött hittills i år i striderna mellan den lankesiska regeringsarmén och LTTE.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har skickat en delegation till norra Sri Lanka för att utvärdera och övervaka situationen, i syfte att se vad som kan göras för att skydda civilbefolkningen. Sri Lankas regering vill inte tillåta någon omedelbar hjälpinsats, med motiveringen att det inte är säkert att släppa in hjälporgan i krigsområdet.

FN har varnat för att systemet för att ta emot de hundratusentals evakuerade flyktingarna håller på att braka ihop.

– Lägren är allvarligt överbefolkade och det kommer bara att bli värre de närmaste dagarna. Det är ett enormt utflöde och det hotar att överväldiga de nuvarande systemen, varnade FN:s talesman Gordon Weiss, som krävde insatser från regeringen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela