Svenskarna slänger över ett ton livsmedel varje år
Svenskarna slänger över ett ton livsmedel varje år - Foto: Paul Wennerholm/TT, Fredrik Sandberg/TT & Bertil Ericson / TT

Så pressar du ner dina matkostnader – med superenkla knepet: "Spara tusenlappar"

Har du och din familj svårt att hålla nere matkostnaderna samtidigt som det slängs mat i ert hushåll? Bloggaren och den ekonomiska influencern Sandra Karlsson har mängder av tips och råd för hur du får ner kostnaden och minskar svinnet.


I Sverige slängs det över en miljon ton livsmedelsavfall årligen, enligt Naturvårdsverket.

Att minska matsvinnet har blivit mer och mer på tapeten de senaste åren. En som verkligen vet hur man ska hålla nere sina matkostnader och på så vis minska matsvinnet är Sandra Karlsson.

Expertens sparknep: Så tryggar du pensionen – och här är fallgropen att akta sig för

Minska matsvinnet – lukta, smaka, titta

På sin blogg och sitt Instagram-konto delar hon dagligen med sig av spartips i alla dess former. 

– När det kommer till att minska sitt matsvinn så är det bra om man är flitig på att hålla utkik efter veckans kampanjer och inte vara rädd att dyka ner i mat- eller fruktsvinnkorgarna på affären. På så sätt kan du anpassa måltiderna under veckan efter vilka priser som råder och i längden spara tusenlappar, säger hon till Nyheter24

En annan sak hon lyfter är att man inte får glömma att de flesta livsmedel faktiskt går att frysa in. På så sätt har man mat som räcker längre och du kan även ha med det till jobbet. 

– Lukta, smaka, titta och förlita dig inte blint på datumet som står på förpackningen. Däremot ska man vara försiktig med de produkter som har märkningen "sista förbrukningsdag". Det datum som står då, det är vad som gäller.

Hon menar att det är stor skillnad på en "sista förbrukningsdag"-märkning och "bäst före"-märkning, då det senare kan vara fullt ätbart trots att datumet passerat 

Smarta knepet sänker barnfamiljens matkostnad – med 1 000 kronor i månaden

Så får du ner kostnaden – och svinnet

Enligt Konsumentverket är en "normalkostnad" för en vuxen i ett hushåll 3 420 kronor i månaden för livsmedel. Den summan är Sandra Karlsson en bra bit i från, trots att hon har två barn hos sig varannan vecka.

– Jag har fått ner mina matkostnader till 3 000 kronor i månaden för mig och mina två barn som är här varannan vecka. Det handlar om att planera, hålla koll på kampanjer och inte vara rädd för korta datum. Äter du mer vegetarisk kost kan du säkert få ner det ytterligare då den typen av mat oftast håller längre och generellt är billigare, förklarar hon. 

8 lagliga saker du kan göra om du behöver pengar snabbt

Sandras tips på 4 varor i matsvinnskorgarna:

  • Kaffe – en torrvara med minimal risk för att bli dålig
  • Bananer (mogna) – perfekt för den som gillar smoothie, baka bananbröd eller banankaka/pannkaka
  • Fil/yoghurt – sura produkter som håller längre än bäst före-datumet
  • Kött av olika slag – dagens och morgondagens måltider blir räddade

Lyxfällan-Magnus varning – dyra misstagen du måste undvika: “Flera tusen i onödan”

/
Mat
Senaste nytt

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.

Här är maten Arbogakvinnan Johanna Möller får äta i fängelset

10 Sep 2023, 12:20
Johanna Möller, även känd som Arbogakvinnan, sitter fängslad på kvinnoanstalten i Ystad. Här har hon möjlighet att arbeta, utbilda sig och gå på yoga – men vad får hon att äta? Det har Nyheter24 tagit reda på.