Brynäs är utslaget ur SHL.
Brynäs är utslaget ur SHL. - Foto: Anders Wiklund/TT

Åker ur – nu tappar Brynäs 34 miljoner kronor

En epok går i graven – klassiska Brynäs IF åker ur SHL efter 63 år i landets högsta ishockeyserie.Det står klart efter att man förlorat med 0–1 hemma i kvalmötet mot Malmö, och totalt 1–4 i matcher.Den nya verkligheten i hockeyallsvenskan gör att Gävleklubben tappar runt 34 miljoner kronor i intäkter.


Fakta: Viktiga årtal i Brynäs IF:s historia

1912: Föreningen bildas, men utan en ishockeysektion. Fotboll, friidrott, bandy, simning och vattenpolo står på programmet.

1939: Ishockeysektionen bildas – bandysektionen läggs ned av ekonomiska skäl.

1943–1944: Spelade för första gången i landets högsta hockeyserie, men degraderades efter säsongen.

1954–1955: Återigen en ettårig sejour i högsta serien.

1956–1957: Även denna gång blir det endast en säsong i finrummet.

1960–1961: Brynäs spelar återigen i landets högsta ishockeyserie och har sedan dess aldrig åkt ur.

1964: Första SM-guldet bärgas.

1966–1968: Vinner tre raka SM-guld.

1970–1972: Ny svit om tre raka SM-guld.

1975: Går till SM-final, men förlorar där mot Leksand med 1–2 i matcher.

1976: Vinner SM-guld nummer åtta – första säsongen som elitserien, nuvarande SHL, spelas.

1977: Tar nytt SM-guld.

1980: Tionde SM-guldet bärgas.

1993: Vänder ett 0–2-underläge i matcher mot Luleå i SM-finalen och vinner guld.

1995: Når SM-final, men förlorar mot HV71 (2–3 i matcher).

1995–1996: Slutar sist i grundserien och får spela i allsvenskan efter jul. Vinner där 17 av 18 matcher, men förlorar den allsvenska finalen mot Södertälje. Vinner kvalserien och blir därmed kvar i elitserien.

1999: Vinner SM-guld efter finalvinst mot Modo.

2003: Slutar näst sist i elitserien, men räddar kontraktet via kvalserien.

2005: Slutar näst sist i elitserien, som präglas av stjärnor på grund av NHL:s lockout. Hänger kvar i högsta serien via kvalserien.

2012: Tar sitt 13:e och senaste SM-guld efter finalvinst mot Skellefteå.

2017: Når SM-final, men förlorar mot HV71 (3–4 i matcher).

2021: Slutar näst sist i grundserien, men vinner nedflyttningskvalet mot HV71 (4–1 i matcher).

2023: Åker ur landets högsta serie efter förlust mot Malmö i nedflyttningskvalet. Slutade näst sist i grundserien.

Inget lag i svensk ishockey har lyckats vända ett 0–3-underläge till seger 4–3 i matcher i varken SM-slutspel eller i SHL:s kvalspel.

Inte heller Brynäs lyckades skriva historia i årets nedflyttningskval mot Malmö – skåningarna vann serien med 4–1 i matcher och spelar därmed i SHL även kommande höst. I den femte matchen vann Malmö på bortais med 1–0.

För Brynäs väntar i stället hockeyallsvenskan och en rejäl ekonomisk smäll. SHL:s centrala avtal, där tv-pengar är den stora kakan, ger klubbarna runt 44 miljoner kronor per år. I hockeyallsvenskan rör det sig om en tiondel av den summan. Första säsongen i den lägre serien får dock det nedflyttade laget en form av SHL-fallskärm på drygt sex miljoner kronor.

Har 13 SM-guld

Med 13 SM-guld på meritlistan är Brynäs den näst framgångsrika ishockeyföreningen genom tiderna – endast Djurgården (16 guld) har tagit fler SM-titlar. Gävleklubben har spelat i landets högsta ishockeyserie sedan säsongen 1960–1961 utan att åka ur – fram till den 23 mars 2023.

Alla i Gävle har inte kunnat hantera besvikelsen. Efter hemmaförlusten i den tredje kvalmatchen i lördags fick den skadade lagkaptenen Anton Rödin och sportchefen Johan Alcén besök av maskerade män utanför sina hem.

— Jag fick rycka upp barnen och gå upp och gömma dem i en garderob på vinden, för att det står maskerade män och bankar på dörren, sade Anton Rödin till Expressen.

Polisanmälningar har gjorts om ringa skadegörelse, ofredande och brott mot ordningslagen.

Anton Rödin i Brynäs bås under tisdagens match.

Sparkade tränaren

Brynäs har varit nära att åka ur SHL vid ett antal tillfällen genom åren. För två år sedan hängde Gävleklubben kvar i högsta serien via kvalseger mot HV71. Detta efter att tränarduon Peter Andersson och Viktor Stråle fått sparken via ett telefonsamtal på väg hem med spelarbussen från grundseriens sista match i Oskarshamn. Josef Boumedienne och Nils Ekman tog över och räddade kontraktet.

Historien upprepade sig i år. Inför kvalet fick finländaren Mikko Manner och hans kolleger sparken. Klubbikonen Ove Molin – assisterad av exempelvis Anders "Masken" Carlsson och Johan Holmqvist – klev in i båset, men där tog likheterna med våren 2021 slut.

Brynäs förlorade med 1–4 i matcher mot Malmö och får lämna svensk ishockeys finrum. Nu väntar hockeyallsvenskan och bortamatcher mot exempelvis Almtuna, Vita Hästen och Kristianstad.

Rättad: I en tidigare version stod det fel antal år som Brynäs spelat i högsta serien och när laget avancerade dit.

TT
/
/
Jul
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.