Formel 1 har kollapsat - åtta stall lämnar

- 19/06/2009, 11:47 -

Utbrytarna startar en egen serie nästa år.

Formel 1:s ledning och det internationella bilsportsförbundet, FIA, har i flera år försökt införa reformer som ska göra bilsporten mer konkurrenskraftig även i kristider. Man vill bland annat införa ett budgettak.

Men nu verkar man ha gått ett steg för långt och fullständigt retat upp stallföreningen, FOTA, som nu har meddelat att åtta stall, BMW-Sauber, Brawn, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso och Toyota, drar sig ur sedan förhandlingarna med FIA kollapsat i natt.

– Stallen kan inte fortsätta att kompromissa när det gäller de grundläggande värdena i sporten och avböjer att förändra de förbehåll de hade för att anmäla sig till 2010 års världsmästerskap, säger Formel 1-stallens organisation FOTA i ett uttalande.

– Stallen har därmed inget annat alternativ än att starta förberedelserna för ett nytt mästerskap som motsvarar de värden deltagarna och deras partners står för, fortsätter uttalandet.

Bakgrunden till bråket är bland annat den kontroversiella budgettak som FIA har infört. Nu lovar stallen att utbrytarserien ska formas till fansens bästa.

På söndag ska stallen tävla om Storbritanniens GP.

Skrivet av: