Ecclestone beskyller judar för finanskris

När F1-bossen bemöttes med hård kritik för nazireferenserna rämnade det på nytt.


F1-bossen Bernie Ecclestone, 78, har ställt in sitt besök av Tysklands Grand Prix i formel 1. Det finns risk för att han skulle bli hårt ansatt på grund av Ecclestones nazireferenser och hyllningar till Adolf Hitler.

När Ecclestone fick höra att den Judiska Världskongressen krävde hans avgång blev han på nytt provocerad och föll in i samma unkna resonemang som tidigare.

– Det är synd att de inte ordnade finanskrisen. De har en hel del inflytande överallt, sa Ecclestone och antydde en judisk konspiration, till The Sun.

Ecclestone jagades efter att ha sagt att Adolf Hitler "fick saker gjorda" och för att ha kritiserat samtidens toppolitiker för att vara svaga. I stället föll "starka ledare" som Margaret Thatcher och Max Mosley honom mer i smaken.

– Det är förmodligen fasansfullt att säga detta, men på många sätt, vid sidan om det faktum att Hitler försvann, lyckades han övertyga folk att göra saker som jag inte har någon aning om de var önskade eller inte från hans sida. På ett sätt kunde han föra befäl över många människor och få saker gjorda, sa Bernie Ecclestone, enligt The Sun.

Uttalandena orsakade spekulationer om tyskägda Mercedes och BMW skulle bojkotta Tysklands Grand Prix. En talesperson för en tysk underorganisation till Judiska Världskongressen sa att Ecclestone med uttalandena så nära F1-loppet antingen måste vara blåst eller ond.

– Inget team borde jobba med honom längre. En bojkott skulle vara lämplig, sa talesperonen, enligt Daily Mail.

Tre dagar efter den uppmärksammade intervjun skrev han en krönika och gjorde offentlig avbön. Till Jewish Chronicle sa han:

– Jag är ledsen för att jag var en idiot. Jag ber uppriktigt om ursäkt. Vad jag ångrar är att folk har tagit detta på fel sätt och har blivit förolämpade. Jag är verkligen ledsen för det eftersom jag har gjort fruktansvärt mycket för judiska samhällen genom välgörenhet och mycket annat, sa Ecclestone, enligt Daily Mail.

När Ecclestone hyllade Adolf Hitler som handlingskraftig menade han snarare att när Tyskland stod inför en finanskris under 30-talet lyckades han tackla den genom att bygga upp industrin och Autobahn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Beskedet: Förra världsettan avslutar karriären

Guldyra för Örebros volleybolldamer

Guldtorkan är över för volleybolldamerna i Örebro Volley. Laget vann den tredje SM-finalen mot det regerande mästarlaget Engelholm med 3–1 i set och tog därmed hem SM-guldet via 3–0 i matcher.

Spräckte Rögles svit: "Skönt att vinna första"

Skellefteå vann den första ronden i SM-finalen i ishockey med 1–0 över Rögle. Forwarden Linus Lindström blev matchhjälte med ett mål fyra minuter från slutet. Finns ingen bättre känsla, skönt att se den gå in. Alltid skönt att vinna första, nu ska vi gå vidare, sade segerskytten till TV4 Play.

Drömmål gav Vittsjö första segern

Ett drömmål på frispark gav Vittsjö första segern i damallsvenskan. Heidi Kollanen knorrade in en frispark i 2–0-segern över nykomlingen AIK.

Säsongens första Värnamo-vinst – Zeljkovic hjälte

Värnamo tog säsongens första seger i allsvenskan. Det kan laget tacka Ajdin Zeljkovic för.

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

1 timme sedan
Henrik von Eckermann behåller ledningen i världscupfinalen i Riyad inför den sista omgången.