MMA-förbundet om läkarnas kritik

Ett gäng hjärnforskare kräver att Riksidrottsförbundet portar MMA. Nu går MMA-förbundet i svaromål.


Hjärnforskare vid Karolinska institutet, med professor Martin Ingvar i spetsen, kräver att Riksidrottsförbundet helt klipper banden med MMA-förbundet och tar avstånd från våld. Annars riskerar Riksidrottsförbundet som helhet att tappa i anseende och bryta mot folkhälsomål, menar läkarna.

"Orsakar hjärnskador"

På Dagens Nyheters debattsida skriver Martin Ingvar och ett antal andra hjärnforskare i en debattartikel att MMA orsakar nervcellssönderfall och hjärnskador hos utövarna, och att det finns skäl för Riksidrottsförbundet att ta avstånd ifrån sporten:

"Genom att ta med MMA har RF tagit ställning och menar att MMA är förenligt med de värden som RF står för när man söker medel hos statsmakten. Det är nu okej med en sport som tillåter spark mot huvudet. Det är okej att slå upprepade slag mot huvudet på den som ligger. Det är okej att strypa motståndaren till medvetslöshet."

Men bilden är helt felaktig. När till exempel Uppdrag granskning tittade närmare på sporten visades ett klipp med de värsta knockarna från UFC under ett år. En liten del av verkligheten fick representera hela verkligheten. MMA-förbundets ordförande August Wallén menar att de senaste tidens rapporteringar kring sporten har gett en helt missvisande bild och att våldsfokuseringen har att göra med moral och inte med folkhälsa.

–Det är ingen som förnekar att våld mot huvudet är direkt farligt. Men nivån på våldet är inte alls på det sätt det har porträtterats. När Martin Ingvar fick se ett reportage av sporten visade man de fem värsta knockarna från UFC. Det är inte representativt ur ett svenskt eller internationellt perspektiv. Det är som att visa de allvarligaste tacklingarna från NHL under ett år och säga att det skulle vara hockey, säger Wallén till Nyheter24.

– Utgår man från en hel match är bilden en helt annan. Då är det upprepade våldet mot huvud och farliga sparkar en begränsad del. Då upptäcker man att sporten också till stor del består av grepp och brottning. Våra egna undersökningar visar att MMA-utövare utsätts för en tredjedel av det upprepade våldet som förekommer i amatörboxningen, säger han.

Fler dödsfall i ridsporten

Samtidigt förstår MMA-förbundet att forskare och andra reagerar så kraftigt när SVT ger en skev bild av sporten.

– Under de två senaste åren har vi haft två knockouter. Då har personer blivit medvetslösa. I jämförelse med detta sker det tre till fyra dödsfall inom ridsporten varje år, och under de senaste 40 åren har 160 dött. Men det är ingen som väljer att rasa mot den sporten och ta upp folkhälsoaspekten. På samma sätt är dykning, klättring och andra sporter fredade, trots att fler omkommer där. Det är ett hyckleri, säger August Wallén.

–Det handlar inte längre om säkerhet, utan om moral.

Hjärnforskarna pekar indirekt ut honom för att av kommersiella skäl tona ned problemen och den "trygga formen för misshandeln" i och med att han är utövare och samtidigt ordförande för förbundet.

–Förbundet är ganska nytt, och många av oss är aktiva. Det ger samtidigt kortare beslutsgångar och en mer välfungerande verksamhet. Men det är inte vi som kommer med försäkringar om god kontroll utan det sker via Kampsportsdelegationen som är en statlig myndighet. De ger tillstånd och kontrollerar godtagbar säkerhet, och när tjänstemännen gör det har jag svårt att se hur hjärnforskarna kan ifrågasätta det, säger Wallén till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!