Captain America

Paolo Roberto: Den sista man vill möta i en mörk gränd.


I en sport som gått om boxningen i USA är det en 45-åring som dominerar. "Captain America" eller "The Natural" sägs vara den största anledningen till varför Ultimate Fighting slagit sig in i amerikanernas hjärtan. Han har gjort det med ren ilska och vrede. Och ett aldrig sinande hat mot ungdomen. På lördag ska gamlingen Randy Couture återigen ta sig an en utmanare. En yngling. Gud bevare 31-årige Brock Lesnar.

– Den sista man vill möta i en mörk gränd är Randy Couture, säger boxningsgurun Paolo Roberto till Nyheter24.

Bitter över åldrandet

Couture var ursprungligen brottare som tre gånger blev hemmareserv för USA:s OS-lag. Han började sin MMA-karriär i relativt hög ålder. 1997, 34 år gammal vann Couture den första turneringen han deltog i. Sen dess har han aldrig tittat i bakspegeln. Efter att ha pensionerat sig i början av 2006 gjorde han en storstilad comeback mindre än ett år senare. De sägs att han inte kunde stå ut med att se hur kaxiga ynglingar tog över mästarbältet och i sin första match efter pensioneringen sänkte han den dåvarande mästaren Tim Sylva efter bara åtta sekunder. Bitterheten över att åldras har hållit honom kvar i matchen.

– Han tar det som en förolämpning när någon ung kille vill utmana honom, menar Paolo Roberto som ändå tror att Couture kommer att förlora:

– Han är gammal nu och Lesnar är ett monster, men det är antagligen inte första gången Couture har fått höra det.

Slår alla tidigare rekord

I USA är Couture en stor idol. Han har gjort Hollywood-filmer och är ett välkänt ansikte runt om i landet. Men det är mest tack vare de legendariska fighterna mot Chuck Liddell och Tito Ortiz som Couture och Ultimate Fighting Championsship nu på allvar utmanar självaste Superbowl om tevetittarna. En utveckling inte många förutsåg för bara några år sedan. Och på lördag tar sporten nästa steg. Efter att ha sagt upp sitt avtal med UFC på grund av bråk om pengar gör nu Couture ännu en comeback. Matchen mot Lesnar sägs slå alla tidigare rekord både när det gäller pengar och tittare. Men för Couture är det bara ännu en chans att sätta ungdomen på plats.

– Han är en stor atlet och har en liknande bakgrund som mig själv, men jag tror inte att han har något speciellt i sig, säger han inför matchen som går på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas.

I USA är det inte många som kan se hur Couture ska stoppa det nya 191 cm långe stjärnskottet Lesnar som bär på 120 kilo muskler. Men i samma ögonblick är de medvetna om att 45-åringen kan sporten bättre än någon annan.

– Det finns två scenarion, antingen dominerar Lesnar rent fysiskt eller så hittar Couture en lucka och där finns det många hos Lesnar, säger Paolo Roberto som själv kommer att kommentera fighten med sin bror Ian.

Växer i Sverige

Hur det än går på lördag har sporten redan slagit sig in i Sverige. I början av året gjorde svenskarna Per Eklund och David Bielkheden debut i UFC 82. Trots förlusten där lät de inte sig nedslås och tog revanch på sig själva i UFC 89 när de tog hem Sveriges första vinster i sporten. Det blir med säkerhet inte det sista vi får höra om de svenska vikingarna menar Paolo Roberto.

– Sporten är ganska ny och det finns stor chans för grabbarna att växa sig stora. Jag tror det var viktigt med första förlusten för bitterheten tog över och har hjälp de att kämpa hårdare.

Skrivet av:

Senaste nytt

Norska alpinstjärnan lägger av

Luka Modric matchhjälte när Real Madrid sänkte Sevilla

Målet i andra halvleken blev matchavgörande. Real Madrid vann med 1-0 (0-0) hemma mot Sevilla i La Liga i fotboll.

Messi räddade poäng på tilläggstid

1 timme sedan
Inter Miami var på väg mot förlust borta mot Los Angeles Galaxy i den amerikanska fotbollsligan MLS – då slog stjärnan Lionel Messi till. I den andra tilläggsminuten vräkte argentinaren sig fram och skickade upp bollen i nättaket fram till slutresultatet 1–1.

Arne Engels och Felix Uduokhai målskyttar när Augsburg vände

1 timme sedan
I halvtid var Freiburg i ledningen med 1-0 på WWK ARENA. Men Augsburg vände – och vann. Till slut blev det 2-1 i matchen i Bundesliga i fotboll. Matchhjälte blev Arne Engels, som gjorde det avgörande målet med bara 8 minuter kvar av matchen.

Äntligen är förlustsviten bruten för Tingsryd

1 timme sedan
Matchen mellan Almtuna och Tingsryd i Gränby ishall slutade 1-2 (0-0, 0-1, 1-0, 0-1) efter förlängning. Ett skönt trendbrott för Tingsryd. Laget hade före söndagens bortamatch fyra förluster i rad i Hockeyallsvenskan.

Milan bröt Atalantas segersvit

1 timme sedan
Efter fem segrar i rad i Serie A i fotboll för Atalanta så tog vinstsviten slut borta mot Milan. Matchen på söndagen på Giuseppe Meazza slutade 1-1 (1-1).