Lördag 25 Sep
Stockholm

UFC 95: Per Eklund vs Evan Dunham

Vinner Per i kväll kan det bli förlängt kontrakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN. 18 oktober 2008. Tredje ronden på the National Indoor Arena i Birmingham. Svenske Per Eklund tar ner Samy Schiavo på mattan och lägger sig på honom. Efter att ha matat in en slagserie kopplar han ett ett strypgrepp bakifrån. I några sekunder biter Per sig fast, som ett lejon runt halsen på en oxe. Och det dröjer inte länge förrän Schiavo slår handen i mattan - matchen är över. Det var Eklunds första vinst i hans andra UFC-möte.

Redan i intervjun efter matchen talade han på ödmjuk engelska om att han var lite besviken.

– Jag kom in alldeles för avslappnad. Så jag blev slö i starten.

Per Eklunds gameplan var nämligen att ta Schiavo redan i första ronden. Vad han har för plan inför kvällens match på O2 Arena i London är det bara några få personer som vet, men ingen som avslöjar.

– Per kommer att ge allt och det kommer att bli en aggressiv match, säger Eklunds sparringpartner Juan Alonso som dock tillägger att Per är en bra fighter stående, något som UFC-publiken hittills inte fått se.

Eklund skadade hälsenan under förra mötet. Därför kunde han inte köra igång med hårdträning direkt efter matchen. Men sedan i höstas har de tränat som vanligt, det vill säga nästan varje dag, med en upptrappning mot slutet.

– Vi har kört två pass om dagen nu. Två timmar styrka på morgonen och nästan lika länge med teknik och sparring på kvällen. Per har också varit i Holland och kört en del thaiboxning och i USA och tränat fristilsbrottning, säger Alonso.

Svenskarna har ganska klart för sig hur motståndet kommer att se ut. Amerikanen Evan Dunham har vunnit sju matcher av sju möjliga. Fem av dem genom submission och en på knockout. Han är en duktig och kompetent submissionkille med brottarbakgrund. Däremot har han aldrig gått en match av UFC-format. På senaste galan i Las Vegas, när bland annat Georges St. Pierre vann över BJ Penn, slogs de inför 15 000 vrålande och hungriga åskådare.

– Vissa blir påverkade när galan är så stor. Du kan ju ha spelat 2 000 korpmatcher och plötsligt hamnar du på Ullevi. Då är det klart att nerverna kan spöka. Sen har han ju inte mött någon av Pers kaliber. Per har gått 18 matcher, varav han vunnit 14. Två av matcherna var i UFC, säger August Wallén, ordförande i Svenska MMA-förbundet.

"Per är wellrounded"

Det finns mycket som tyder på att Evan kommer att vilja få ner matchen på mattan. Men det ska inte vara något problem. Statistiken visar att Per aldrig förlorat genom submission.

– Dunhams styrka är att han är duktig på lås, han har satt många giljotiner, strypningar och sånt. Men Per har aldrig förlorat på lås och det är en av hans styrkor. Så chansen blir lite mindre för Evan, säger August Wallén.

Det som talar för Per Eklund är att han är "wellronded". Det finns de som är bra på slag eller kan sin jiujiutsu. Per å sin sida är enligt August lika duktig på slag, sparkar, knän, nedtagningar som att gå på mattan och göra lås både ovanifrån och underifrån.

–Framför allt är han duktig på att få till öppningar hos motståndaren och sedan utnyttja dem.

Hur går det för Per Eklund i kväll?

– Statistiskt tror jag på Per som ju dessutom skulle ha mött David Baron som blev skadad. Han har alltså förberett sig för en av Europas bästa fighters, som han redan har slagit en gång tidigare, säger August Wallén.

– Av vad jag har sett så är Per starkare ur alla aspekter. Jag tror på honom, för tekniskt sett är han en mer komplett fighter. Men man vet aldrig, Evan har ju aldrig varit med i en större gala, säger Juan Alonso.

Tills nu har Per haft kontrakt med UFC som gällt tre proffsmatcher. Vinner han i kväll är chansen stor att han får skriva på ett nytt.

Hur det går för Eklund på UFC 95: Diego Sanchez Vs. Joe Stevenson i kväll kan vi förhoppningsvis se på TV4 Anytime när galan sänds live klockan 21.00. Annars visas en repris klockan 24.00 på TV4 Sport. Läs mer till höger.

Klickan på pilarna ovan för att se fler bilder.

Se Per Eklunds highlights

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela