Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA möter Iran på bortaplan

Sport | 24/01/2009 05:54

Mitt under den diplomatiska osämjan skickar USA brottare till det brottningstokiga Iran.

USA:s landslag i fristil ska åka till Iran för att dekta i Takhti Cup, en stor brottningsturnering, i mars. Nio amerikanska brottare är anmälda att åka.

– I Iran, är brottning och fotboll de två stora sporterna, säger Gary Abbott, USA:s landslags presschef till CNN.

Det diplomatiska läget länderna emellan är minst sagt spänt. Iran är en regionalmakt i ett område där USA har stora intressen. Men Iran är också en världsmakt i brottningsammanhang. En sport som förenar länderna. På brottningsplanen kan ländernas yttersta atleter mötas i en manlig urladdning.

Ett av de mest kända mötena länderna emellan var när USA:s Kurt Angle mötte Irans Abbas Jadidi i OS i USA 1996. Då vann Kurt Angle.

– För den vanliga medborgaren är en amerikansk brottare som Michael Jordan, säger Abbot till CNN.

Turneringen kommer med största sannolikhet vara utsålt i det brottningstokiga Iran. Sverige kommer även skicka brottare till i turneringen.

Andra minnesvärda möten länderna emellan i sportsammanhang är Fotbolls VM 98. Då vann Irans mot USA med 2-1 efter mål av Estili och Mahdavikia.

Skrivet av: