USA möter Iran på bortaplan

Mitt under den diplomatiska osämjan skickar USA brottare till det brottningstokiga Iran.


USA:s landslag i fristil ska åka till Iran för att dekta i Takhti Cup, en stor brottningsturnering, i mars. Nio amerikanska brottare är anmälda att åka.

– I Iran, är brottning och fotboll de två stora sporterna, säger Gary Abbott, USA:s landslags presschef till CNN.

Det diplomatiska läget länderna emellan är minst sagt spänt. Iran är en regionalmakt i ett område där USA har stora intressen. Men Iran är också en världsmakt i brottningsammanhang. En sport som förenar länderna. På brottningsplanen kan ländernas yttersta atleter mötas i en manlig urladdning.

Ett av de mest kända mötena länderna emellan var när USA:s Kurt Angle mötte Irans Abbas Jadidi i OS i USA 1996. Då vann Kurt Angle.

– För den vanliga medborgaren är en amerikansk brottare som Michael Jordan, säger Abbot till CNN.

Turneringen kommer med största sannolikhet vara utsålt i det brottningstokiga Iran. Sverige kommer även skicka brottare till i turneringen.

Andra minnesvärda möten länderna emellan i sportsammanhang är Fotbolls VM 98. Då vann Irans mot USA med 2-1 efter mål av Estili och Mahdavikia.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

1 timme sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.