Reepalu vill ställa in DC-match

- 20/02/2009, 07:06 -

Malmös kommunalråd vill stoppa Sveriges tennismatch i Davis Cup mot Israel.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) skulle vilja stoppa Sveriges tennismatch i Davis Cup mot Israel den 6-8 mars.

– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget, säger Reepalu till Sydsvenskan.

Matchen är planerad att spelas i Malmö den 6-8 mars. Omfattande protester väntas från vänstergrupper och palestinska solidaritetsgrupper. I onsdags beslöt fritidsförvaltningen att matchen ska spelas inför tomma läktare, vilket väckte skarpa reaktioner i Israel.

Kommunen ansökte tidigt om att få arrangera matchen.

– Om Malmö kommun hade kunnat välja i dag, efter kriget i Gaza, så hade det bästa varit att matchen inte spelats här. En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation. Jag förstår att de upplever det som olustigt och vill demonstrera.

– Det här är inte en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel, säger Reepalu.

Reepalu finner situationen i Israel och Palestina plågsam. Den blev väldigt mycket allvarligare när Israel började bomba och sedan gick in i Gaza, anser han.

– Över fyrahundra barn har mördats. Det är fråga om brott mot mänskliga rättigheter. Det är så mycket som ligger Israel till last, säger Reepalu.

Skrivet av: