Kampsporter delas upp i 16 förbund

Kampsporterna i Svenska budo- och kampsportförbundet delas upp i 16 förbund.


Beslutet att dela upp kampsporterna i 16 förbund tog Budo- och kampsportförbundet vid sin stämma i helgen.

Det är den mest radikala ändringen av förbundet sedan dess bildande 1960.

"Vi visste att vi var på rätt spår med den nya modellen för förbundet, men vi blev ändå fullständigt överraskade av att den antogs enhälligt - utan minsta debatt", berättar den nye ordföranden Stefan Stenudd i ett pressmeddelande. "Det är uppenbart att vi efter flera års arbete med planerna på omorganisation har hittat hem."

Tidigare var de många budo- och kampsporterna ordnade i sektioner, de större idrotterna i egna sektioner men andra var samlade som kommittéer i en sektion. Det har genom åren skapat en ökad förvirring och en del kontroverser när rent idrottsliga frågor hamnat på förbundsstyrelsens bord - eller mellan borden.

I den nya organisationen kommer allt rent idrottsligt att styras av respektive eget förbund, medan Budo- och kampsportsförbundet fungerar som en paraplyorganisation, vars kansli och styrelse i huvudsak ska arbeta med frågor som är gemensamma för alla de ingående underförbunden.

På stämman tillkom dessutom några nya idrotter: Muay thai (thaiboxning), BJJ (Brazilian jiu-jitsu) och kyokushin. Därmed organiserar Budo- och kampsportsförbundet i dag 23 idrotter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!