Mästarmöte i UFC i natt: GSP vs BJ Penn

Ian Roberto: Hjärtat säger BJ, hjärnan säger Georges.


Las Vegas 2006. Georges St. Pierres ansikte var köttfärs. BJ Penn såg okej ut. Men matchen, och titeln, gick till den förre efter ett delat domslut. BJ surnar till när han tänker tillbaka på det.

– Domarna kan alltid sitta utanför ringen och säga vem som vann i en match som de inte deltagit i. Men båda fighters vet vem som varit bäst när matchen är slut, säger BJ till Sherdog.

Det såg riktigt illa ut för Georges, alias GSP, i första ronden. BJ träffade honom med hårda slag. Så hårt att GSP gick till fel ringhörna när gonggongen slagit.

– Han hade inte en aning om vad som hände, han gick helt fel, säger BJ.

Men GSP gav sig inte. Han släpptes in i matchen igen när BJ:s kondition började tryta, säger TV4 Sports expertkommentator Ian Roberto som menar att kvällens returmöte återigen kan hänga på just det.

– BJ har bättre boxning och bättre jiu-jitsu. GSP har bättre lowkicks och takedowns. Men framför allt är han en bättre atlet och har bättre kondition, säger Ian Roberto.

Fenomenal karriär

30-åriga BJ Penn är underbarnet (The prodigy) som gjort en fenomel MMA-karriär. Han föddes på Hawaii och började inte träna kampsport förrän i sena tonåren. Efter framgångarna inom brasiliansk Jiu-Jitsu gick han över till Ultimate Fighting Challenge (UFC) och imponerade även som stående fighter. Bara han och gamlingen Captain America har hittills tagit UFC:s mästarbälte i två viktklasser. Men han har två sidor. Många anser att han är slapp.

– Det är ofta så med stora talanger när det går för lätt i början. Då tar de inte det på allvar och tränar lika hårt. Men sen hinner verkligheten i kapp dem, säger Ian Roberto.

Där är 27-åriga Georges St. Pierre BJ:s raka motsats. Han föddes 1981 i Quebec i Kanada och började träna karate redan som sjuåring. Längre fram kompletterade han träningen med wrestling, brazilian jiu-jitsu och boxning. Han är alltid den som vill lära sig mer, och klurar ut saker själv, säger hans tränare. En komplett fighter menar Paolo Roberto.

– Det är bara att titta på honom så ser du hur vältränad han är. Skulle jag satsa pengar på någon blir det på honom, säger Paolo och fortsätter:

– Men båda är otroligt bra och det finns så många vapen i MMA. De kan fastna i ett grepp, eller göra ett misstag och få en spark eller armbåge i huvudet, säger Paolo som tillsammans med brorsan Ian kommenterar nattens match.

"Jag ska krossa honom"

När de går in i oktagonen på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas i natt har BJ Penn med sig ett proffsfacit på 13 vinster, en oavgjord och fyra förluster. Han är den regerande mästaren i UFC:s lättviktsklass. Vinner han kvällens match om mästarbältet i weltervikt, blir han den förste att inneha två UFC-titlar samtidigt.

Georges St. Pierre har imponerande 17 vinster och två förluster. Under 2007 och 2008 slog han Matt Huges och Matt Serra vilka han hade förlorat mot i tidigare fighter. Inför kvällens returmöte säger han att han tränat smartare än någonsin.

– Jag har en bra plan. Ingen har mött Penn så som jag ska göra i natt. Jag ska krossa honom, säger Georges St. Pierre till Sherdog.

Livesändningen börjar klockan 04.00 svensk tid på TV4Sport.

Best of bilder av båda

UFC94 intervju del 1

UFC94 intervju del 2

Skrivet av:

Senaste nytt

Isak håller Newcastles CL-dröm vid liv

1 timme sedan

Chicago släpper Perry: Oacceptabelt uppträdande

2 timmar sedan
Förra veckan fick han varken träna eller spela med Chicago.

Klart: De kör stafetten i Östersund

igår 17:30
Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.

Förbundets oro efter skandalen: "Inte acceptabelt"

igår 17:08
Utredningen efter skandalmatchen mellan Södertälje och Djurgården fortsätter. Samtidigt oroas Svenska ishockeyförbundet över det ökande antalet pyrotekniska incidenter på läktarna. Förbundets tävlingschef Magnus Mårtensson kallar det för "oacceptabelt".

Väderkaos kan försena SHL-match

igår 17:06
SHL-mötet mellan Skellefteå och Färjestad ser ut att bli försenat.

Öbergs miljonsuccé: "En trygghet"

igår 16:22
Prispengarna i skidskyttevärldscupen höjdes med 40 procent till förra säsongen. De svenska stjärnorna körde in miljoner. Pengarna är inte största moroten, men de ger en trygghet, säger Hanna Öberg.