Fredag 1 Jul
Stockholm

Anders Eklund

Anders Eklund, född Per Anders Eklund, föddes 1965 och är en av Sveriges mest kända livstidsdömda fångar.


Han är särskilt uppmärksammad för två mord som han dömts för i Dalarna. Dels mordet på tioåriga Engla Höglund som kidnappades och mördades i Stjärnsund utanför Hedemora 2008.


Efter gripandet i Engla-fallet kunde DNA bevisa att Eklund också var skyldig till mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.


Innan mordgripandet var Eklund känd av polisen för diverse vålds- och sexbrott. 1994 dömdes han för ett våldsbrott. Totalt dömdes Eklund vid sex tillfällen innan gripandet rörande mordet på Engla.


Eklund var anställd som chaufför vid ett åkeri vid tiden för gripandet. Han har därför refererats till som "lastbilschauffören". Han hävdar själv att han började begå brott efter en trafikolycka 1994. Men undersökningar visar att han inte lider av en psykisk sjukdom.


Eklund dömdes efter de båda morden och våldtäkterna till livstids fängelse. Domarna har inte överklagats.


2014 blev Eklund misshandlad på Norrtäljeanstalten och fick vårdas. Efter misshandeln så fick Eklund till skadestånd på 28 000 kronor.


De pengarna fick han inte behålla då han har skulder på över en miljon kronor till Kronofogden, dessutom är Eklund skyldig brottsoffrens familjer skadestånd. Englas mamma Carina Höglund bedrev ett ärende i frågan då hon fick fram att Eklund hade över 40 000 kronor på ett av sina fängelsekonton. Han hade redan gjort av med mycket pengar på bland annat en skinnjacka.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.