Nelly Mathilda Fredlund
Nelly Mathilda Fredlund

Cannalisörerna: "Allt talar för att vi borde legalisera cannabis"

Nelly Mathilda Fredlund, ordförande Cannalisörerna, skriver om varför det är hög tid att vi legaliserar cannabis i Sverige. I den här debattartikeln fokuserar hon på de socioekonomiska aspekterna, men vill vara tydlig med att det även finns en rad andra fördelar med en legalisering.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Duellen

Elin Lundgren, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har skrivit en artikel som argumenterar mot legalisering av cannabis. Den artikeln kan du läsa här.

Kära medmänniskor

Vi skriver till er angående vad en eventuell legalisering av cannabiskan medföra. Givetvis kan vi inte förutspå framtiden, men vi kan se att denmodell vi använder nu inte fungerar. Vi kan även se att länder som infört enhumanare och mer pragmatisk narkotikalagstiftning har lyckats bättre.

Det kostar mindre att rädda än förstöra liv.
Det går inte att dö av en överdos cannabis.
Straff stigmatiserar mer än det avskräcker.

Trots att gateway-teorin sedan länge är dementerad, ser många fortfarandeden som en total sanning. Verkligheten är en annan - väldigt få fastnar ityngre missbruk efter att ha brukat cannabis. Gemensamt för många som råkarilla ut är att de verkar vara predestinerade att hamna i dessa situationer.Överrepresenterade är individer i socialt utsatta områden och/ellerproblematiska familjesituationer. Vi kan alltså väldigt tidigt tala om vilkabarn som löper allra störst risk att falla offer för missbruk.

Vi vet också att, i takt med att utanförskapet växer, växer också denpsykiska pressen. Såväl från kompisar och gängvärlden som från hem, skola, vårdoch myndigheter. Samtidigt kommer det larmrapporter om ökad andel depressioneroch psykisk ohälsa, inte minst hos unga, som skapar en grogrund förnarkotikamissbruk.

Vårdinsatserna vid psykisk ohälsa är ofta dyra och resurskrävande, omde ska ha någon varande effekt och alltför många tar sinaliv eller hamnar i långa sjukdomstillstånd. Resurserna räcker helt enkelt inte.Allt pekar på att vi behöver hjälpa och stötta denna grupp mycket bättre ochmed helt andra insatser än polisiära.

Polisiära insatser mot narkotikabruk kostar ca 22 miljarder årligen,hade dessa pengar istället gått till insatser och vård, så hade vårt samhälletroligtvis mått mycket bättre. Vi kan inte heller bortse från de skatteintäkteroch jobb som en reglerad legaliserad marknad innebär, eller att cannabishandelär de kriminella nätverkens hörnsten idag. Genom att kontrollera flödet avpengar, hanteringen av, och kvalitén på cannabis, hade vi kunnat höja folkhälsanoch livskvalitén för alla i samhället.

Brottsförebyggande Rådet, BRÅ rapporterar en ökning av narkotikabrotti Sverige från ca 40000 anmälda brott 2003 till ca 95000 år 2012, detta trotslovord från politiker om att vår narkotikapolitik fungerar oklanderligt. BRÅhar även publicerat en undersökning, gjord av SKANDIA, där man beräknat attvarje individ i livslångt utanförskap kostar samhället ca 12,5 miljoner. Sammakälla anger även att det enbart kostar 100 000 per individ att förebygga, ifall rätt insatser sätts in i tid.

Rätt använt kan cannabis dessutom, som läkemedel, lindra både fysiskoch psykisk smärta samt behandla tungt missbruk, istället för att orsaka det.En legalisering vore också ett ypperligt tillfälle för svenskt jordbruk attåterhämta sig efter de senaste decenniernas kollaps.

Varför odlar inga läkemedelsföretag cannabis i Sverige? Eller forskarpå dess positiva egenskaper? Vad skiljer Sverige ifrån Portugal, Spanien,Israel, USA och andra nationer med en mer verklighetsförankrad syn?

Cannalisörerna, genom Tf Ordförande Nelly Mathilda Fredlund 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sverige ska legalisera cannabis?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.