Magda Rasmusson, Grön Ungdom
Magda Rasmusson, Grön Ungdom

Grön Ungdom: "Om 188 dagar väljer vi en ny, feministisk regering!"

Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom, skriver att regeringen har misslyckats med jämställdhetsarbetet, och att det nu är dags för en ny, feministisk regering.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Grön Ungdoms förslag

1.  Lönerna måste bli jämställda.
2.  Skolan behöver bli normkritisk.
3.  Sexualbrotts- lagtiftningen måste moderniseras.
4.  Föräldraförsäkringen behöver kvoteras.
5.  Sexistisk reklam behöver förbjudas.

Den 8 mars är överoch nu är det dags för internationella mansdagen igen – som alla andra dagar.Men det är också i dag det verkliga jobbet börjar. Om exakt 188 dagar kan vivälja en feministisk regering!

I går uppmärksammade vi den globala ojämställdheten ochfirade de feministiska framgångarna. Men det är i dag, när det återigen är enmansdag, som det verkliga arbetet för lika löner, rätt till sin egen kropp ochfrihet från förtryckande strukturer i skolan börjar. Det vill vi gröna göra ien ny, feministisk regering.

Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länderhar vi en lång bit kvar på vägen. Kvinnor tjänar fortfarande 14 procent mindreän vad män tjänar. Var tredje ung tjej lider av ätstörningar. Runt 100våldtäkter begås varje dag, 23 anmäls och en leder till fällande dom. Kvinnorsliter ut sig mer, tar större ansvar för barn och hem. Men inget av det här ärhugget i sten – vi gröna vet att vi kan välja ett annat samhälle. För det krävsden politiska vilja som saknats de senaste åren. 

Med alliansens politik har jämställdheten prioriterats bort.Moderaternas främsta politiska förslag, jobbskatteavdraget, har i stället ökatskillnaden mellan vad män och kvinnor tjänar – mätt i antal kronor. I och meddet femte jobbskatteavdraget får kvinnor i genomsnitt 63 900 kronor mindre iinkomst än män varje år. År 2006 var skillnaden 44 600 kronor. De storaskattesänkningarna har dessutom inneburit försämringar i välfärden, vilketytterligare lägger över ansvar för vård av anhöriga på kvinnor.

Även de andra allianspartierna lämnar mycket att önska. Centerpartietsaknar relevant jämställdhetspolitik, den tycks mest reduceras till möjlighetenatt ta ut vinster i välfärden. Folkpartiet anser att skolresultaten sjunker föratt eleverna saknar disciplin, medan var tredje ung tjej känner ångest och oro,en siffra som dessutom ökar. Kristdemokraterna har tagit bort Försäkringskassansuppdrag att jobba för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen – ochi stället infört vårdnadsbidraget, som gör att jämställdheten i hemmet och påjobbet förvärras.

Resultatet efter snart åtta år med en alliansregering ärhelt enkelt nedslående – på jämställdhetsområdet tycks Fredrik Reinfeldt rörasig framåt som än en snigel snarare än en stridshingst.

För oss gröna är det enkelt, vad Sverige behöver nu är enfeministisk regering. Snigelfart måste bli superspurt.

1. Lönerna måste bli jämställda, för det behöverMedlingsinstitutet få i uppdrag att prioritera det i verksamheten.
2. Skolan behöver bli normkritisk. Alla pedagoger,både i skola och förskola, behöver utbildas i normkritik.
3. Sexualbrottslagstiftningen måste moderniseras, såatt fler känner att det är någon idé att anmäla, och att kvinnor känner aktöver sin kropp.
4. Föräldraförsäkringen behöver kvoteras. Män tarfortfarande bara ut en fjärdedel av föräldraledigheten vilket skapar enojämställd arbetsmarknad.
5. Sexistisk reklam behöver förbjudas. Det ska intevara okej att använda sexism för att sälja.

Alliansen har inneburit åtta förlorade år förjämställdheten. I dag tar vi avstamp för att om 188 dagar kunna välja en ny,feministisk regering. Låt oss göra det!

Magda Rasmusson, språkrör Grön ungdom

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle en V-Mp-S-regering vara bättre på jämställdhet än nuvarande regering?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.