Stefan Lindborg
Stefan Lindborg - Foto: Privat

Ung Vänster: "Bort med vinstintressen i Svenska skolor"

"Högerregeringen har sänkt skatterna med 134 miljarder – efter valet krävs en regering som vågar höja skatter och se till att skolan får nödvändiga resurser", skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Stefan Lindborg på Twitter: @stefanlindborg  

I Sverige har vi fått en skola som sorterar efter klass – och då pratar jag inte bara om klass i bemärkelsen 9A eller 9B, utan framförallt om samhällsklass. Din bakgrund styr i allt högre utsträckning hur väl du kommer att lyckas i skolan. För den som har föräldrar med akademisk utbildning är chansen att man själv skaffar en sådan betydande. Bland de som har föräldrar som enbart har gått i skolan i nio år är det i dag däremot hela 42 procent som inte är behöriga till gymnasiet, en siffra som har ökat betydligt under den borgerliga regeringens tid vid makten. Dagens skola cementerar det svenska klassamhället, i stället för att utjämna livschanser och se till att alla får en stark ställning på arbetsmarknaden.

Jag efterlyser mod i den skolpolitiska debatten. Dagens skolpolitiker – inte minst utbildningsministern själv – sysslar för mycket med symbolfrågor och för lite med det som verkligen spelar roll. Jag hade önskat att det var så enkelt att problemen i skolan gick att mäta bort genom tidigare betyg och fler nationella prov eller disciplinera bort med ordningsomdömen. Men världen är sällan så enkel. Om situationen i skolan ska förändras måste vi i stället gå till botten med de grundläggande problem som skapades under nittiotalet.

De borgerliga ungdomsförbunden hävdar i ena stunden att ökade resurser inte gör skillnad, och slår sig i nästa stund för bröstet för att ”alliansregeringen satsar rekordmycket på skolan”. Lärarförbundet har slagit larm om att 90 procent av lärarna i grundskolan inte hinner förbereda sina lektioner. Under nittiotalet minskade lärartätheten i skolan med 15 procent och Välfärdspolitiska rådet har konstaterat att det gick ut över resultaten. Allra hårdast drabbades elever med föräldrar med kort utbildningsbakgrund. Skolan behöver mer resurser och resurserna behöver fördelas kompensatoriskt. Högerregeringen har sänkt skatterna med 134 miljarder – det motsvarar 20 gånger mer än vad de har satsat på skolan – efter valet krävs en regering som vågar höja skatter och se till att skolan får nödvändiga resurser.

Sedan nittiotalet har den svenska skolan utvecklats till en marknad. Det privata vinstintresset ger en skola som sorteras utifrån lönsamhet, där riskkapitalbolags och aktieägares ekonomiska intressen överordnas elevers rätt till en bra utbildning. 

För de allra flesta i Sverige –  89 procent enligt en nyligen publicerad undersökning från Lärarnas riksförbund – står det klart att vinstintresset antingen ska begränsas eller tas bort helt. Vi är många som tycker det är stötande att stora företag leker affär i skolan. Särskilt när mer än var fjärde elev lämnar gymnasiet utan godkänt i alla betyg och var åttonde elev inte ens är behörig till gymnasiet. Den privata vinstjakten i skolan måste bort. Det är en förutsättning för att vi ska få en skola man kan lita på.

Vilket postnummer man har ska inte avgöra hur bra utbildning man får – därför vill vi se ett statligt huvudmannaskap för skolan. Det är viktigt för att det ska råda likvärdiga förutsättningar över hela landet. Men skillnaderna ökar inte bara mellan olika kommuner, utan ökar också mellan olika skolor. Det fria skolvalet förstärker segregationen och tar oss längre ifrån principen om en sammanhållen skola där elever med olika bakgrund möts. Ung Vänster vill se en närhetsprincip i stället för fritt skolval och att skolornas upptagningsområden utformas med hänsyn till bostadssegregationen.

Att riva sorteringsskolan måste vara en huvuduppgift för en ny regering. När skolan sorterar utifrån klass förvägras många unga trygghet och makt över sitt eget liv. Ung Vänster kräver en skola som ökar jämlikheten i stället för att cementera orättvisor.

Stefan Lindborg
Förbundsordförande Ung Vänster

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.