3 tips hur du skapar en aktieportfölj

Fördelen med aktier jämfört med fonder är att du helt kan bygga ihop en egen portfölj. Du kan utesluta vissa branscher, länder och företag som du inte vill investera i av olika anledningar. Kanske är du extra duktig inom teknik eller fastigheter, eller har särskilda kunskaper om hållbarhet och AI? Detta är till din fördel när du ska handplocka ut enskilda bolag för din portfölj.

Andra fördelar med att investera i aktier jämfört med fonder är att du kan få utdelning och slippa betala förvaltningsavgifter. Du blir dessutom otroligt allmänbildad då du blir tvingad att hänga med i omvärlden, både politiskt och givetvis både inom nationalekonomi men även ekonomin globalt.

Tips 1 – Antal aktier

Första tipset är att varken ha för många eller få för få bolag i din portfölj. Har du för få företag blir din portfölj känslig för företagsspecifika händelser och kraftiga nedgångar kan ske. Nackdelen med för många bolag i portföljen är att du kan ha svårt att hänga med i allt som sker.

Du ska trots allt hinna läsa delårs- och årsrapporter, DM som kommer ut, uttalanden från nyckelpersoner inom bolaget, värdera insynsköp och förseningar. Som du märker är det en del att hålla reda på så välj ut lagom många bolag. Jag rekommenderar 10-12 bolag.

Tips 2 – Branscher

Andra tipset är att välja ut bolag från olika branscher för att få en bra riskspridning. Jag rekommenderar minst 5 branscher inom till exempel hälsovård, dagligvaror, energi, finans och industrivaror. Glöm inte bort att köpa bolag från olika länder för att minska risken i din portfölj ytterligare.

Tips 3 – Undvik förhoppningsbolag

Mitt tredje tips är att hålla dig borta från mindre bolag som inte går med vinst. För att snabbt kunna sålla bort dessa bolag så kollar du om företaget gör vinst på sista raden i deras lämnade rapporter. Kolla hur det har sätt ut historiskt för att bilda dig en uppfattning om bolaget tjänar pengar.

Nu har du fått en snabbkurs om hur du kan tänka när du sätter ihop en egen aktieportfölj. Stort lycka till.

Med vänlig hälsning

Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.