Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel Johansson är en svensk politiker och företagare inom vård- och behandlingsbranschen. Han föddes 2 maj 1974 i Gottsunda i Uppsala.

Jan Emanuel gjorde sig känd som deltagare och vinnare av dokusåpan Expedition: Robinson 2001.

Han har sedan dess varit ordinarie riksdagsledamot och ersättare i flera perioder för Socialdemokraterna.

En del flotta utmärkelser har det blivit under åren 2006-2011, som bland annat "årets superföretagare" av tidningen Veckans Affärer hela fem år i rad. Dessutom utsågs han till "årets gasell" av Dagens Industri lika många år i rad.

Men hans karriär har också kantats av en hel del skandaler.

I februari 2012 utredde Ekobrottsmyndigheten Jan Emanuels affärer med sin behandlingsverksamhet, där han misstänktes för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Ett år senare friades han från skattebrott, men dömdes däremot mot sitt nekande för försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott.

Han ska också ha försökt hyra ut sin lägenhet för 40 000 kronor i månaden samtidigt som han dessutom fick bostadsersättning från riksdagen.

På sin blogg skrev han efteråt "jag försökte med en pinsamhet, och det sket sig".

I samband med att den första bostadsskandalen nystades upp avslöjades det också att Jan Emanuel försökte hyra ut en villa på Gotland för 35 000 kronor i månaden. Senare förklarade han att han tänkt hyra ut till "überbrats".

Efter skandalerna fick han sig en rejäl utskällning av S-toppen Sven-Erik Österberg i riksdagen. Han satt också i krismöte med Mikael Damberg som då var ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

På ett hem för problemungdomar, kallat Jan Emanuelsgården, tvingades eleverna skriva på ett kontrakt som tillät personal att "i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer". Eleverna själva skulle dessutom ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

Jan Emanuel, även kallad "ocker-Janne", verkar gilla att leva ett liv i lyx.

År 2012 ägde han bland annat en Lamborghini för 1,7 miljoner och en 37-fots motorbåt för cirka fyra miljoner kronor.

Jan Emanuel har fortfarande en aktiv blogg och i mars 2017 medverkade han i podden Öppet Hjärta med Marcus Birro & Michael Strandberg.