Tisdag 24 Maj
Stockholm

Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel Johansson är en tidigare svensk politiker och numera företagare inom vård- och behandlingsbranschen. Han föddes 2 maj 1974 i Gottsunda i Uppsala.


Jan Emanuel Johansson i Robinson


Jan Emanuel Johansson gjorde sig känd som deltagare och vinnare av dokusåpan Expedition: Robinson 2001.


Jan Emanuel Johansson och karriären


Jan Emanuel Johansson har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot och ersättare i flera perioder för Socialdemokraterna.


En del flotta utmärkelser har det blivit under åren 2006-2011, som bland annat "årets superföretagare" av tidningen Veckans Affärer hela fem år i rad. Dessutom utsågs han till "årets gasell" av Dagens Industri lika många år i rad.


Jan Emanuel Johansson och skandalerna


Men hans karriär har också kantats av en hel del skandaler. I februari 2012 utredde Ekobrottsmyndigheten Jan Emanuels affärer med sin behandlingsverksamhet, där han misstänktes för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.


Ett år senare friades han från skattebrott, men dömdes däremot mot sitt nekande för försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott.


Han ska också ha försökt hyra ut sin lägenhet för 40 000 kronor i månaden samtidigt som han dessutom fick bostadsersättning från riksdagen.


På sin blogg skrev han efteråt "jag försökte med en pinsamhet, och det sket sig".


I samband med att den första bostadsskandalen nystades upp avslöjades det också att Jan Emanuel försökte hyra ut en villa på Gotland för 35 000 kronor i månaden. Senare förklarade han att han tänkt hyra ut till "überbrats".


Efter skandalerna fick han sig en rejäl utskällning av S-toppen Sven-Erik Österberg i riksdagen. Han satt också i krismöte med Mikael Damberg som då var ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.


På ett hem för problemungdomar, kallat Jan Emanuelsgården, tvingades eleverna skriva på ett kontrakt som tillät personal att "i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer". Eleverna själva skulle dessutom ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".


Jan Emanuel Johanssons förmögenhet (net worth)


Jan Emanuel Johansson, även kallad "ocker-Janne" under en period, har under åren byggt upp en rejäl förmögenhet i sina bolag. Nyfiken på hur mycket pengar han tjänar, och hans net worth? Det kan du läsa i artiklarna nedan.

Visa resten ↓