Några fyndiga studenter använde "DJ Runkblöjan" – här är resten av anagrammen.
1 av 2
Några fyndiga studenter använde "DJ Runkblöjan" – här är resten av anagrammen.
En av Stojandets sjös senaste plattor. OBS. Bilden är ett montage.
2 av 2
En av Stojandets sjös senaste plattor. OBS. Bilden är ett montage. - Foto: TT / montage

Efter Björklunds DJ-namn: här är de andra partiledarnas alias

Vad har Moas åsnor, Usch Murdyngan och Fat Virusodling gemensamt? Alla är verksamma musiker med starka kopplingar till svensk politik.


Det här är ett anagram

Ett anagram är ett eller flera namn eller ord som skapats genom att bokstäverna i ett annat namn eller ord kastats om. 

Många svenskar har redan bestämt vilket parti som kommer att få deras röst i höst. Vad få vet är att det, under partiledarnas hårda skal, befinner sig en musikalisk mångfald, tillräcklig för att axla ansvaret att bära upp Kultursverige. 

Det har smugits och smusslats länge, men nu kan Nyheter24 avslöja hemlighetsmakeriet. En person har redan hjälpt oss på vägen, och snokat fram en av artisterna. Med stora skopan har vi nu lyckats gräva fram de andra.

(Känner du inte igen namnet? Se facit längst ned)

1. DJ Runkblöjan 

DJ Runkblöjan inledde sin karriär på puben Babyl House i Norrköping. I tre års tid snurrade han plattor på sina 7-tums-singlar innan han begav sig till Stockholm för att heltidsgigga på Club Allians på Regeringsgatan. Runkblöjans specialitet är old school house och enligt uppgift har han även en förkärlek till folkmusik.

Senaste album: "Out of order"

Populäraste singlar: "To cool for school", "Wake me up" och "Grades are fun"

2. Usch Murdyngan 

Punkbandet Usch Murdyngan startade som ett initiativ i mitten av 2000-talet, efter att deras frontfigur hamnat i konflikt med leftmetal-bandet "Inspärra vettet". Under det senaste året har bandets utveckling varit explosionsartad. De har börjat turnera utomlands, bland annat i Belgien, och är ett av få band på denna lista som under året släppt en skiva – på riktigt. Usch Murdyngan har nu siktet inställt på anrika "Sweden music hall of fame".

Senaste album: "Brysselfeber"

Populäraste singlar: "Det regnar män" och "Fi Fan"

3. Höglärd Gungan 

Denna operasjungande tenor, fostrad av den legendariske Oss Fann Slev, är nog mest känd för sina 666 framträdanden i Jesus Christ Superstar. När västvärldens musikallians häromdagen röstade fram världens bästa tenor fick Höglärd Gungan knappt 4 procent av rösterna. Enligt säkra källor ogillar han kris, te, och demokrater.

Senaste album: "Alf knows best"

Populäraste singlar: "I am mr social" och "Hallelujah"

4. Stojandets sjö 

Rapparen Stojandets sjö har tillhört musikscenens ytterkant under cirka två års tid. Åren 2006 och 2010 tillbringade han i New York, där han enligt uppgift hämtade inspiration till sitt textskrivande, som för övrigt ligger nära gruppen "Mindre vin illa". Stojandets sjö har tidigare arbetat med metall och har en gedigen samling historiska verktyg, bland annat hammare och skäror. 

Senaste album: "Knarls Marxly"

Populäraste singlar: "Dinamarca 39" och "Alienation"

5. Fat Virusodling 

Det unga, hungriga och medvetna dödsmetal-bandet Fat Virusodling har förvandlats från mask- till solros under de senaste åren. De ogillar att bli kallade för artister, lead singer och lead guitarist, utan refererar till sig själva som språkrör. För ett antal år sedan släppte de en platta tillsammans med Kraftwerk, men samarbetet och den gemensamma turnén havererade på grund av reaktorfel i samtliga förstärkare. Numera turnérar de med bandet Moas åsnor. 

Senaste album: "Earth, wind and fire"

Populäraste singlar: "Generators suck", "Meltdown" och "Blue, red or green?"

6. Jossi Kemimåne 

Den finsk-svenska dansbands-duon Jossi Kemimåne, mest kända för sina otroliga trångsynth-solon, har vunnit många svenska hjärtan under de senaste åren. De är hatade av många, men har växt ändå och enligt fjolårets bokslut stod det klart att bandet omsatt smått otroliga 40 000 miljarder kronor. Massor av pengar alltså, till duon som annars brukar ogilla massor. De otroliga siffrorna firades med McDonalds och öl, men kvällen urartade när medlemmarna plockade järnrör i stället för gitarrsträngar. 

Senaste album: "Erik, kom hem"

Populäraste singlar: "Jag järnrör, därför finns jag", "Massmassorna" och "Hjälp i närområdet"

7. Fel Fnösvante 

Detta folkrock-band har haft en spännande resa från heavy metal till folkrock. Bandet har nu meddelat att de kommer att sluta med den tidigare omfördelningen av genres, och köra på den inslagna vägen, som de själva visserligen inte stakat ut. Som metal-band hade de många ovänner, men nu är Fel Fnösvante polare med mer eller mindre alla.  

Senaste album: "No metal no more"

Populäraste singlar: "The block grenses" och "Vad är ansvar?"

8. Moas åsnor 

Spelar, precis som turnékompisen Fat Virusodling, dödsmetal. Bandet har reellt sett lika mycket inflytande i Musiksverige, men syns trots detta nästan aldrig på Sveriges scener. Moas åsnor gillar färgen grön, men ogillar Jasägare. Innan samarbetet med Fat Virusodling var de förband åt Green Day, men samarbetet avslutades i protest mot att kollegorna vägrade att kalla sig för "Green morning, night, day and evening".

Senaste album: "Free the boarders" 

Populäraste singlar: "Environmental Doctor" och "Kids need livin"

9. Flirt-Fred den rike 

Denna nymoderna schlagerkung, som vunnit melodifestivalen två gånger i rad, börjar dala i popularitet. Många svenskar anser att han inte har samma starka röst som tidigare, men själv skyller Flirt-Fred den rike på sina bakgrundssångare, trots att han ofta bedyrar vikten av ansvar. Det dalande tycket för Flirt-Fred den rike har fått flera experter att spekulera i huruvida han kommer att lämna branschen och köpa restaurang Korvgrytan. Enligt uppgift har han till viss del redan skridit till verket.

Senaste album: "I walk the workline"

Populäraste singlar: "Alliando, Alliando" och "Utanförskapet"

10. Annie Lööf och Terapicentret 

Annie Lööf och Terapicentret är en blåsorkester som startades i, av och på landet. Orkestern har haft en hundraårig konflikt med Urban Iseringsson, och den pågår än i dag. Att samtliga blåsinstrument är närodlade gör orkestern unik. I vissa, förvirrade tillstånd tror Annie Lööf och Terapicentrets mest framträdande trumpetare att hon spelar i Usch Murdyngan. 

Senaste album: "Center of the universe" 

Populäraste singlar: "Save us" och "Homegrown"

----

De riktiga namnen: 1. Jan Björklund. 2. Gudrun Schyman. 3. Göran Hägglund. 4. Jonas Sjöstedt. 5. Gustav Fridolin. 6. Jimmie Åkesson. 7. Stefan Löfven. 8. Åsa Romson. 9. Fredrik Reinfeldt. 10. Annie Lööf och Centerpartiet.

/
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.