Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Djurens rätt: Centerpartiet det minst djurvänliga partiet

Går till attack mot Eskil Erlandsson.
1 av 2

Går till attack mot Eskil Erlandsson.

TT montage

Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens rätt.
2 av 2

Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens rätt.

Djurens rätt

Maktkamp24 | 28/08/2014 15:48

En enkät som Djurens rätt har genomfört visar att Centerpartiet har en för djuren dålig politik, menar organisationen. Förbundsordföranden Camilla Björkbom riktar hård kritik mot partiet och Eskil Erlandsson, landsbygdsminister.

Organisationen Djurens rätt har genomfört en enkät i vilken de frågar partierna om deras djurpolitik

De har frågat partierna om deras åsikter i frågor såsom djurförsök, jakt och pälsindustri. 

Röd-gröna i topp

Enligt enkäten framstår det röd-gröna blocket som det mest djurvänliga, med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i topp.

– Det var ganska väntat om man ser till deras förslag. Det är bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill avskaffa pälsdjursfarmning av mink, till exempel, medan Socialdemokraterna vill införa hårdare regler vilket i praktiken skulle innebära nedläggning, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vad som är överraskande är att våra undersökningar visar att åtta av tio svenskar vill avskaffa, men bara ett par partier säger samma sak.

Tror djurfrågor rankas högt

Enligt Björkbom verkar svenska folket, oavsett partisympatier, måna mer om djuren än vad partierna gör. 

– Ja, det tror jag, och det blir tydligt i frågan om minkarna.

Hon tror att svenska folket rankar djurfrågor ganska högt, men att det inte syns då frågor om djurskydd och liknande sällan är med i enkäter. 

– Skulle det vara med så tror jag att vi hade blivit förvånade. Jobb, skola och välfärdsfrågor är ofta viktigast men därefter hamnar nog djuren någonstans. 

Centern i botten

Camilla Björkbom riktar även kritik mot Centerpartiet, och går till attack mot landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Jag skulle nog säga att Centerpartiet hamnar i botten. Det finns en bild av att de månar om djurskydd men de står på lantbrukarnas och näringslivets sida, säger hon och fortsätter:

– Djuren får stryka på foten och jag skulle nog säga att åren med Eskil Erlandsson har varit förlorade år för djuren. 

Den borgliga Alliansen hamnar generellt sett ganska långt ner i frågor om djurskydd. 

– Det är ganska lika inom Alliansen, vilket är synd, för djurpolitik borde inte vara en blockfråga. Det är det inte bland väljarna. 

"Orättvist sagt"

Eskil Erlandsson blir inte glad av förbundsordförandens uttalande. 

– Jag tycker faktiskt att det är väldigt orättvist sagt av Camilla Björkbom som jag trodde att vi hade en god relation till. Sedan jag blev minister har jag jobbat oerhört hårt med att få upp djurskyddet i EU som tidigare har varit och fortfarande är undermåligt på vissa områden, säger han till Nyheter24.

Svenskt djurskydd är riktigt bra, menar landsbygdsministern, men att Centerpartiet enligt enkäten hamnar i botten kommenterar han inte närmare.

– Sverige har ett djurskydd i världsklass och det är något som jag som centerpartistisk landsbygdsminister är stolt över. Det ser vi om inte annat på att användningen av antibiotika inom lantbruket i Sverige är lägst i Europa, vilket är direkt kopplat till den goda djurhälsan vi har i vårt land, säger han och fortsätter:

– Det stora problemet som jag ser det, det är att många andra länder har för låg standard för djuren och att till och med att efterlevnaden i andra länder av våra gemensamma djurskyddsregler i EU inte uppfylls.

Tycker du att djurfrågan är viktig?