Nyheter24 möter Mika

- 01/10/2009, 18:39 -

"Jag är inte singel."

Mika som är aktuell med sitt nya album The boy who knew to much kommer till Sverige i mars nästa år för en exklusiv konsert.

Men hör upp! Redan nu befinner han sig i Sverige för att ge oss en liten aptitretare i form av ett uppträdande hos Skavlan i SVT.

Nyheter24 fick en exklusiv intervju med mannen som gett lollipopmusiken ett ansikte. Vi fick reda på att under hans färgglada showvärld döljer sig något mycket mörkt och mystiskt sagolikt.

Vi lät er läsare ställa vilka frågor ni ville till Mika och här är resultatet, känn er nöjda.

Hej Mika, hur har du det i Sverige?

–Jättebra men det är kallt. Det är inte som i London i alla fall. Vet du hur man beskriver vintern där? Som att doppa ett papper i kallt vatten.

Sist du var i Sverige var för två år sedan. Vilka minnen har du från besöket?

–Sverige är ett unikt land som är väldigt skandinaviskt - självklart (skratt). Det som är så speciellt är just det att jag inte har klurat ut vad som är så speciellt med Sverige.

Vad är skillnaden med det här albumet jämfört med ditt förra, Life in Cartoon Motion?

–Jag har tagit ett steg framåt. Det här albumet är som pop på nattetid. Skivan är mycket mörkare. Självklart finns känslan kvar på den här skivan men det är lite Tim Burton-känsla över den. Skivan är ärligare, mörkare och mer personlig.

När bestämde du dig för att satsa helhjärtat på musiken?

–När jag var tolv år, eller kanske tidigare än så. Jag hade det jättesvårt i skolan eftersom jag lider av dyslexi så till slut gick jag inte dit. Under ett helt år hade jag inget att göra. Min mamma föreslog att jag skulle ägna mig åt musik. Vilken jag gjorde och jag blev bra väldigt snabbt.

Om känslan glad skulle personifieras skulle det stavas Mika. Var kommer all din glädje ifrån?

– Glädjen försvarar mig mot det svåra och miserabla i mitt liv. Jag kan hantera det svåra genom att vara glad. Det kanske har något att göra med min libanesiska bakgrund. När något blev jobbigt så tog vi en cocktail liksom (skratt). När jag var yngre vände jag mig till musiken då något kändes jobbigt, för musiken var värd något.

– När jag står på scenen är jag inte rädd för något. Man kan inte tro att det är samma kille som när jag var yngre. Då bar jag konstiga kläder och var blyg. På scenen exploderar jag.

Känner du till någon svensk artist?

–Ja, Robyn känner jag till. Henne har jag träffat några gånger.

Om du skulle samarbeta tillsammans med någon svensk artist, vem eller vilka skulle det vara?

The Knife tycker jag är helt fantastiska.

Om du fick välja mellan att få 100 miljoner pund i din hand eller sälja 20 miljoner skivor, vad skulle du välja?

– Om jag skulle ta pengarna skulle jag ändå använda dem till att göra en grym show som jag skulle turnéra med. Men jag skulle helt klart välja att sälja skivor.

Vad gör du på din fritid?

– Jag köper saker som jag inte vet vad jag ska göra med, sen lämnar jag tillbaka dem. Jag lagar mat också, men det brukar bli katastrof. Det enda jag kan göra är såser. Vet du, jag älskar knäckebröd. Jag har sagt det i en intervju tidigare att jag älskar det. Då gav en knäckebrödstillverkare mig knäckebröd så länge jag lever. Jag fick typ 100 paket till att börja med.

Vem ville du vara när du var liten?

Lucky Luke. Jag ville ha de där höfterna och håret. Men det blev helt tvärtom.

Vad är det första du gör på morgonen?

–Rör mitt hår och mina öron. När jag var liten var det håret och öronen jag var mest rädd att förlora.

Om du inte skulle jobba med musik vad skulle du då vilja göra?

–Jag skulle vilja bli hjärnkirurg. Men det skulle inte gå för jag skulle aldrig kunna komma in på någon skola (skratt).

Hur är det med ditt kärleksliv, är du singel?

–Nej det är jag inte.

Vem är du ihop med?

–Jag vill inte berätta vem det är, jag har hållit det hemligt så länge och det kommer att förbli så, avslutar Mika för Nyheter24.

Skrivet av: