Läs Roman Polanskis erkännande

- 02/10/2009, 17:05 -

Läckta rättegångsdokumentet kastar helt nytt ljus på Peddolanski-härvan.

Roman Polanski flydde från USA 1978 efter att ha erkänt att han haft samlag med en trettonårig flicka. Han har hela tiden hävdat att han tvingades fly efter att domaren, Laurence Rittenband, bröt sitt löfte om att inte utdöma fängelsestraff.

Nu visar rättegångsdokumenten från den 8 augusti 1977, att försvarets främsta argument inte alls håller. Roman Polanski var väl medveten om att han riskerade att dömas till fängelse.

– Vad är maxstraffet för sexbrott?, frågar åklagaren.

– Det är ett till femton, tjugo år, svarar Roman Polanski.

Vidare går det att läsa att Polanski stod åtalad för att langat droger till minderårig, ha drogat och våldtagit minderårig samt sodomi. Brott som begicks i mars 1977.

– Polanski gav champagne till den trettonåriga flickan. Han gav henne också en 300 milligrams Quaalude-tablett som hon tog. Det tycks som att det hela var planerat, säger åklagaren enligt rättegångsdokumenten.

Det var under en fotosession som regissören förgrep sig på flickan, ett övergrepp han också erkänt.

– Den 10 mars 1977, dagen då du hade samlag med flickan, hur gammal trodde du att hon var?, frågar åklagaren den åtalade.

– Hon var 13, svarar Polanski.

– Förstod du att hon var 13 den 10 mars 1977, när du hade samlag med henne?

– Ja.

Polanski dömdes inledningsvis att genomgå en 90-dagars psykiatrisk utvärdering men då han arbetade med en ny film gavs han ett undantag. Men när han fotograferades med armarna runt ännu en ung flicka, Nastaji Kinski, i oktober samma år hävdes undantaget.

Roman Polanski tvingades nu genomgå en psykiatrisk utvärdering under 42 dagar. När så regissören fick nys om att domaren övervägde ett strängare fängelsestraff dök han inte upp dagen när den slutgiltiga domen skulle avkunnas den 1 februari 1978. För närvarande sitter han häktad i Schweiz i väntan på att lämnas ut till USA.

Skrivet av: