Virtanens affärer når trendbrott

Journalisten talar ut i Nyheter24 om klubbrävsmyten, den senaste värdeutvecklingen och varför kommunistkollegorna inte vågar ta i värdepapper.


När Aftonbladet ville slå fram sina egna krönikörer köptes annonsplatser över hela Stockholms tunnelbanenät.

Upptryckt i Maostorlek stirrade en välfriserad Fredrik Virtanen ned på pendlarna ackompanjerad av fraser som "rödvin ute, vitvinsspritzers inne" och "Seinfeld-repriser ute, Scrubs-repriser inne".

Dessa återkommande korta listningar har blivit något av Fredrik Virtanens signum.

På frågan om hur det kommer sig att han har odlat bilden av sig själv som en klubbräv när han egentligen är en börsgök, säger han till Nyheter24:

– Jag tror att det där är en relik från 90-talet. Jag var mycket mer i klubbsvängen då. Det är inte alls på samma sätt nu. Sedan jag var i USA har jag varit mycket mindre på klubbar. På 90-talet sket jag fullständigt i ekonomi.

Som Aftonbladets korrespondent i finanscentrat New York fick han fritt spelrum. Där fanns inga överordnande och han kunde hänge sig åt sin stora livsförälskelse. När det gick rykten om att Virtanen blivit barfluga och överätit sig på gin och tonics-oliver satt han i själva verket och förläste sig på Wall Street Journal och manglades med CNBC-sändningar. Ständigt med detta sug på nya uppgifter för att ligga steget före.

I sina krönikor skulle veckans kändisar listas: Robyn in och Robyn ut. Men sanningen var att Virtanen egentligen satt med näsan nedtryckt i Björn Wilkes analyser, i de senaste p/e-talen och läste rader av slutkurser för att hålla sig a jour med de senaste värderingarna.

Skrytkommentarerna på Avanzas forum var värda några sekunder. Bara några stenkast från New York-lyan fanns också kollegan och Dagens Industris Bengt Göransson, som försökte tyda mäklarnas ansiktsuttryck för att ha något att rapportera till svenskarna.

Jakten på framgång stod hela tiden i centrum, och därmed ångesten för att missa en börsuppgång.

– Pengar är ett sätt att få framgång. Den kan yttra sig på olika sätt. Att Expressen hyllar mig nu med boken är en typ av framgång. Men viktigast av allt är ändå familj och vänner.

Det började egentligen i unga år. När han tittade upp på Mercedesaffischen i pojkrummet insåg han för första gången kronans tjusning.

– Jag kommer ihåg mitt första minne, och det var min Mercedesplansch i rummet. Det var då jag på något sätt fick för mig att jag älskar pengar.

Då nystartade TV8 ville profilera sig mot en yngre publik valde MTG-kanalen att satsa på stora affischnamn.

Legendariske Åke Ortmark och Fredrik Virtanen var givna. En erfaren journalist som skrivit biografier om Wallenbergsfären och, som vissa såg det, en barhöna.

En gråblå humanist och en, på ett idémässigt plan, koftasosse. Men sanningen var snarare att medan folk trodde att Ortmark spelade golf med sina välmående kamrater satt Virtanen med båda fötterna inne i börsens innersta skrymslen. Ständigt på jakt.

Nyheter24 har läst Fredrik Virtanens nya bok Kraschad. Självutlämnandet, som verkligen ligger i tiden går här inte på sparlåga. Möjligtvis för att det märks stilspår från PO Engquist, som är en av hans största inspirationskällor. Men han ser sig inte som en riktig författare när han nu ger ut sin andra bok trots allt. Det krävs mer.

– Nej, det gör jag inte. Jag är lite allt möjligt. Men det kanske blir ändring med min tredje bok. Bret Easton Ellis, Bob Dylan, PO Enguist är några av favoriterna. Enquists ”Ett annat liv”, som jag har läst, är för övrigt årets bästa bok, säger Virtanen till Nyheter24.

Dejtrejdandet är över och börsärren finns kvar för evigt. De sista 100 000 kronorna valde han att maxbelåna i höst samtidigt om riksbankschef Stefan Ingves kammade flinten och funderade på sin rekordsänkning. Men Virtanens panik är mer kontrollerad än tidigare. Han säljer inte i första taget.

– Det har inte gått sämre i varje fall. Jag har inte förlorat mer. Jag ska använda de där 130 000 kronorna till något vettigt någon gång, säger han.

Att affärerna har nått ett trendbrott innebär att han förmodligen inte behöver sälja sin lägenhet på Södermalm i Stockholm, vilket han tidigare har skämtat om, när momsskulderna ska betalas. Däremot väntas det inte bli något mer av att bjuda gamla mamma på rysk kaviar.

Det intensiva handlandet rann så småningom av. Det gick aldrig så långt att det gick ut över hans skrivande.

– Det har inte direkt påverkat mitt skrivande. Jag har haft ett ganska bra förhållningssätt till det, eftersom jag då skrev på helgerna och dejtrejdade på vardagarna.

De stora summorna, som för vissa medför terapeutiska samtal, gjorde att Virtanen bollade sina köp- och säljplaner med journalistkollegor och vänner.

– Jo, det händer. Jag brukar prata med min kompis Niklas och alla andra. Sedan brukar jag hänga på Avanzas forum och kolla av de andra sajterna.

På det sättet är förre New York-korrespondenten inte som alla andra i branschen. Medan TV4:s ekonomiankare Rafaela Lindeberg sålde av hela fondinnehavet, för att inte kunna beskyllas för bolagsfavorisering, funderade Virtanen på nästa kap. Det faktum att journalister drar sig för att prata aktier och ägande tror han har sina naturliga orsaker.

– Nej, jag vet. Men det finns vissa. Efter att jag kom ut med boken har en del kommit fram till mig och sagt ”jag har också förlorat en hel del”. Många gör det mer än man tror. Det beror på att många ser sig som kommunister som inte på något sätt vill befatta sig med värdepapper.

Vanorna är dock förändrade. Tidningsläsandet är inte som förut. Exempelvis är Dagens Nyheters ekonomidel inte längre topprioritet. I turordning läser han kulturdelen, ledare och sedan ekonomin. Men när Nyheter24 frågar om han har ägt aktier i MTG, som äger hans uppdragsgivare TV8, känns börssuget igen.

– Hur så? Har de gått upp nu? Det har hänt att jag har ägt MTG. Men jag hade inga som helst insidertips som jag kunde dra nytta av. Men det är nog en bra aktie.

Se Virtanen läsa ett avsnitt ur Kraschad nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!