Sibel är känd från "Idol 2005" och Melodifestivalen två år.
1 av 4
Sibel är känd från "Idol 2005" och Melodifestivalen två år. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Sibel Redzep är van vid strålkastarljuset, men uppmärksamheten av en stalker klarar hon sig utan.
2 av 4
Sibel Redzep är van vid strålkastarljuset, men uppmärksamheten av en stalker klarar hon sig utan. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Dominka Peczynski är en annan skänd svenska som blev förföljd - under två års tid.
3 av 4
Dominka Peczynski är en annan skänd svenska som blev förföljd - under två års tid. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
4 av 4
- Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Sibel hackad av sin stalker

Sibel Redzep har blivit utsatt för en riktigt obehaglig händelse. En man, som menar att han och Sibel "fått ögonkontakt", har hackat sig in på artistens privata konton.


Stalkning

Stalkning är att tvångsmässigt smyga på eller förfölja en annan person. Det kan handla om en psykiskt störd person som förföljer en känd person eller en person i sin umgängeskrets. Det kan också röra sig om att kontakta en person i sådan omfattning via telefon, brev eller e-post att det uppfattas som jobbigt för den som blir utsatt för behandlingen.

Enligt Brottsförebyggande rådet har mer än en halv miljon människor mellan 18-79 år i Sverige någon gång blivit utsatta för stalking.

Källa: Wikipedia

Kända kändisstalkers

Ibland blir de som utsätter kändisar för förföljelse själva kändisar. Det kan tyckas vara tragiskt, men vissa bygger en hel karriär kring det.

Diana Napolis har förföljt både Steven Spielberg och Jennifer Love Hewitt. Den sistnämnda kände hon sig mordhotad av då hon ansåg att Hewitt försökte kontrollera hennes hjärna.

Zack Sinclair förföljde Mel Gibson. Han skickade hundratals brev och dök till och med upp vid stjärnans hus flera gånger.

Maksim Myaskovskiy förärade Hilary Duff sin närvaro genom att - via Hilarys mamma - köpa vapen och visa upp för att fånga Hilarys intresse.

När artisten Sibel Redzep, 24, försökte logga in på sin Facebook dagen innan julafton sa det stopp. Lösenordet angavs vara ogiltigt, och detsamma gällde mailen. Snart insåg hon att en hackare hade tagit över hennes konton och återställt såväl lösenord som säkerhetsfrågor.

– Detta ska tydligen vara rätt svårt att kunna utföra eftersom mitt svar på säkerhetsfrågan är väldigt svår. Hackaren hade ändrat hela frågan vilket gjorde att jag omöjligt kunde komma in eller återställa min mail. I 24 timmar kunde jag inte göra någonting, förklarar Sibel för Nyheter24.

Men hackaren hade inte bara tagit över Sibels konton, han hittade även hennes nummer bland mailen och fortsatte förföljelserna över telefon.

– Det obehagliga är att han ringde mig med dolt nummer dagen efter händelsen hade inträffat och presenterade sig som "Hej, det var jag som hackade din Facebook och mail". Detta var sjukt läskigt och konstigt. Det var en man och han hade dessutom loggat in på min MSN någon timme tidigare och försökt tala med min syster och berättat för henne vad han hade gjort.

"Ögonkontakt i sushiaffär"

Hackaren menade att han och Sibel hade stött på varandra förut.

– Enligt honom var hans syfte "bara" att tala om för mig att jag inte ska ha så pass lätta lösenord, för att det tydligen är enkelt att hacka sig in på dem. Men mitt lösenord på mailen var supersvårt. Han verkade vara en stalker och sa något om att vi "hade haft ögonkontakt i någon sushi-affär" eller något sådant. Sjukt läskigt! Jag kommer att polisanmäla detta, garanterat.

Vad kan man göra för att skydda sig från sådant här?

– I värsta fall - ingenting. Det enda du kan göra är att ha ett idiotsäkert lösenord med stor och liten bokstav kombinerat med siffror och tecken. En sak som många inte vet om är att wifi-nätverk kan vara jättefarliga att använda då det kan finnas folk med ett speciellt hackerprogram i sin dator, som kan göra att han eller hon kan spåra dina lösenord som du loggar in på i Facebook eller mailen under tiden som ni surfar på samma wifi-nätverk. Sjukt farligt! Det finns såklart de nätverk som är skyddade och bra, men det måste man kolla upp innan man loggar in, avslutar Sibel till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

1 timme sedan

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

2 timmar sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

2 timmar sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

2 timmar sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

2 timmar sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?

Lyxlön för 12-barnsmamman Madeleine Ilmrud

2 timmar sedan
12-barnsmamman Madeleine Ilmrud, känd från TV4-programmet Familjen Annorlunda, försörjer sig idag som influencer. Något som ger henne riktigt bra betalt...