Admira Thunderpussy debuterar i SVT:s 'Allsång på Skansen'. Arkivbild.
Admira Thunderpussy debuterar i SVT:s 'Allsång på Skansen'. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Admira Thunderpussy: Pride viktigare än någonsin

"Drag race Sverige"-vinnaren Admira Thunderpussy gör sig redo för en show med "extra allt" under "Allsång på Skansen". En ny singel är på gång lagom till tv-framträdandet.


Fakta: Admira Thunderpussy

Dragqueenen Admira Thunderpussy heter egentligen Adam Risberg och är född 1994.

Han debuterade som dragqueen för tolv år sedan, när han fortfarande gick på gymnasiet. 2018 vann han titeln årets drag på QX Gaygalan.

2023 vann Admira Thunderpussy den första säsongen av "Drag race Sverige".

Den 1 augusti uppträder han på SVT:s "Allsång på Skansen".

Under den första säsongen av "Drag race Sverige" korades Admira Thunderpussy till vinnare. Bakom artistnamnet döljer sig den 29-årige stockholmaren Adam Risberg, som har showat i drag sedan gymnasietiden.

Han har tidigare bakgrundsdansat i "Allsång på Skansen" med Icona Pop – men tisdagens avsnitt blir hans största soloframträdande hittills.

— Det är alla möjliga känslor, den ena sekunden känner jag mig lite rädd, den andra sekunden känner jag mig exalterad, säger han.

På Skansens Sollidenscen kommer han att framföra den nya singeln "Ave Admira", som släpps på strömningstjänsterna natten mot tisdag.

— Låten representerar att jag äntligen har kommit fram till det här ögonblicket. Det kommer att vara väldigt roligt, fartfyllt och extra allt. Jag har tagit i från tårna.

Hoppas på förlängning

"Drag race" är ett populärt programformat som startades i USA av RuPaul. Den svenska versionen av har dock dragits med dåliga tittarsiffror, och det är ännu oklart hur framtiden för "Drag race Sverige" ser ut. Adam Risberg hoppas på en förlängning.

— Det finns så mycket dragtalang i Sverige som förtjänar den här exponeringen. De har historier att berätta som vi behöver höra, säger han.

Utöver dragshowandet producerar Adam Risberg även scenshowen till Stockholm Pride, och utlovar en första återförening med alla deltagare från realityprogrammet.

Utsatthet och hot

Parallellt med den första säsongen av "Drag race Sverige" har det pågått en debatt om dragqueens som läser sagor för barn, och på flera håll i landet har SD-ledamöter försökt att stoppa evenemangen. Samtidigt har kritiken lett till en motreaktion, där sagostunderna har fått ännu mer publik och uppskattning.

— Jag och mina systrar känner att Pride är viktigare än någonsin, vi måste engagera oss och stå upp för varandra i solidaritet ännu mer. Som hbtq-person är man van vid utsatthet, hot, trakasserier och så vidare, säger Adam Risberg.

"Hade älskat Melodifestivalen"

Drömmen i framtiden är att fortsätta uppträda, gärna i stora shower, föreläsa om hbtqi-frågor och eventuellt lansera sminkprodukter. Dessutom hoppas han på programledaruppdrag.

TT: Hur förhåller du dig till att vara med i underhållningsprogram som typ Melodifestivalen?

— Jag hade älskat att vara med i Melodifestivalen, det hade varit hur kul som helst. Det gäller att man har en bra låt då. "Let's dance" får jag vänta med, jag behöver gå på fler zumba-klasser innan jag klarar det, konstaterar Adam Risberg.

Efter genombrottet i "Drag race Sverige" har Adam Risberg åkt ut på turné som Admira Thunderpussy. När TT pratar med honom har han precis kommit tillbaka från en show i Piteå.

— Jag hade inte så mycket förväntningar, jag tänkte att jag kommer dit och uppträder för dem som vill se mig – men det var så mycket fina människor där. Fin stämning, kärlek. Att få möjligheten att träffa unga personer som också är inspirerade av "Drag race", det är den bästa delen faktiskt, säger han.

Admira Thunderpussy vann den första säsongen av "Drag race Sverige". Nu uppträder han på "Allsång på Skansen". Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!