Söndag 17 Okt
Stockholm

Första arabiska Jesusfilmen

Libanesisk film om Jesus liv börjar spelas in i sommar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den första filmen från arabvärlden om Jesus Kristus ska börja spelas in i sommar.

Två libanesiska produktionsbolag står bakom långfilmen The Resurrected (Den återuppståndne) och budgeten uppges vara runt 16 miljoner kronor.

– Vi har sett filmer om Jesus från västvärlden, men det har aldrig tidigare gjorts en film med arabisk produktion, trots det faktum att han kom härifrån, säger en talesman från filmbolaget Eagle till Variety.

Filmen beräknas ha premiär på biograferna under våren 2010.

Libanesen Samir Habchi, som gjort Beirut Open City, väntas regissera filmen och i huvudrollen som Messias ser vi Youssef Al-Khal.

Filmen ska visa Jesus liv i återblickar från Maria Magdalenas perspektiv. Fokus väntas ligga på Jesus försonande budskap, och element ska tas från alla fyra evangelium.

– Det här är ett seriöst försök att hitta tillbaks till den ömsesidiga respekt som fanns mellan kristna, muslimer och judar i den här regionen under flera århundraden, säger filmbolagets talesman Jamal Al-Sharif.

Mel Gibsons film, The Passion of the Christ, gjorde stor succé i arabvärlden när den kom, speciellt i Libanon där det finns en stor kristen befolkning. Myndigheter i Förenade Arabemiraten ändrade till och med lagen om förbudet mot att avbilda profeter till filmens biopremiär.

Producenterna till The Resurrected kommer filma på plats på många av de ställen som Jesus tros ha besökt, däribland Qana och Tyre i södra Libanon. De hoppas också kunna filme i Nazareth och Betlehem, men det är beroende av den politiska situationen där, skriver Variety.

Se klipp från andra filmer om Jesus!

"Passion of the Christ":

Monty Pythons "Life of Brian":

Ola Salo i "Jesus Christ Superstar":

Originalfilmen "Jesus Christ Superstar":

Martin Scorseses "Kristi sista frestelse" (med David Bowie som Pontus Pilatius!):

B-filmen "Jesus Christ Vampire Hunter":

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela