Anti-Oscar: Här är årets SÄMSTA filmer

Mike Myers Love Guru och Paris Hilton tog storslam på kalkongalan.


Glöm Oscarsgalan. Vill du ha riktig komsumentvägledning är det viktigare att veta vilka filmer du absolut INTE bör se. Därför finns The Razzies – galan som premierar dokumenterat dålig smak, taskigt skådespel och rent motbjudande uselhet på vita duken.

Året var 1981 när reklamaren och filmfantasten John Wilson började att dela ut priser till de sämsta insatserna i amerikansk film. Kalkonpriset Golden Raspberry Awards, oftast kallat Razzies, har sedan dess varit en offentlig skampåle för filmarbetare som gjort undermåliga insater på jobbet under det gångna året.

1995 blev regissören Paul Verhoeven den förste pristagare att dyka upp på Razziegalan för att personligen ta emot prisen för sämsta regissör och sämsta film för kalkonrullen Showgirls. En film som var nominerad i hela 13 kategorier och tog hem sju av dem. 2004 dök Halle Berry upp och gjorde ett bejublat framträdande när hon tog emot priset som sämsta kvinnliga skådespelare för filmen Catwoman. I sitt tacktal kallade Berry – som vann en Oscar för sin insats i Monster's Ball 2002 – Catwoman "a piece of shit, god-awful movie".

I år blev Mike Myers film The Love Guru utsedd till sämsta film. Den vann också pris för sämsta manus och Myers själv "prisades" för sämsta manliga huvudroll.

Den "skådespelare" som firade störst triumfer var Paris Hilton som vann hela tre guldhallon: för sämsta kvinnliga huvudroll i den romantiska komedin The Hottie & The Nottie, för sämsta filmpar i samma film, och för sämsta kvinnliga biroll i Repo! The Genetic Opera.

Inte heller publiksuccér var fredade: Pierce Brosnan fick ett hallon för sämsta manliga biroll i Mamma Mia.

Galagrundaren John Wilson har inga problem med att försvara sig mot anklagelser att hans gala är taskig och cynisk.

– Jag skulle vilja påstå att cynismen finns hos de som gör filmerna. De spenderar typ 140 miljoner dollar och gör filmer som "Indiana Jones och Kristalldödskallens Rike" och den ger inte ens två dollar tillbaka i underhållningsvärde, säger han till SVT.

En film som för övrigt prisades i kategorin "sämsta prequel, remake, plankning eller uppföljare".

Halle Berry tar emot sin Razzie 2004:

Trailer för Repo! The Genetic Opera:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!