Nyhetssajter blir betalsajter

Rupert Murdoch: Den nuvarande internetmodellen är snart ett minne blott.


Mediemogulen Rupert Murdoch säger att hans webbtidningar inom bolaget News Corporation kommer att bli betalsajter inom ett år. Beslutet kommer att skaka hela gratiskulturen, menar analytikerna.

New York Post, The Sun och Times kommer alltså att försvinna inom ett år, om du inte kan tänka dig att betala för dem. News Corporation gjorde under det senaste kvartalet ett tapp på 47 procent och Murdoch var tydlig på en konferens nyligen:

– Vi står nu i mitten av en epokgörande debatt över innehållets värdering och det har blivit tydligt för många tidningar att den nuvarande modellen inte fungerar, sa Rupert Murdoch enligt CNN.

Joshua Benton, chef för Nieman Journalism Lab på Harvards universitet, säger att det är flera tidningschefer som funderar på att ta beltalt för sitt innehåll på nätet, men han är smått kritisk.

– Av läsarna tror jag att möjligtvis tre procent är villiga att betala. Nyhetsorganisationer måste försöka hitta vägar att från dem utan att skrämma iväg alla andra, säger Benton till CNN och fortsätter:

– Jag tror inte att man har råd att sätta lås på första sidan på sajten. Det handlar mer om att reda ut vilket innehåll man kan ta betalt för.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.