Lördag 26 Nov
Stockholm

Fortsatt oroligt på finansmarknaden

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sex centralbankers beslut att bidra med mångmiljardbelopp för att stabilisera den globala finansmarknaden har dragit upp börsindex. I alla fall tillfälligt, rapporterar Sveriges Radio.

I flera mediesammanhang har det under veckan spekulerats om att kapitalismen är i kris, uppger Sveriges Radio. Samtidigt är det möjligt att krisen kanske tillkommit av uppblåsta värden som behöver korrigeras. Men än så länge kan man bara spekulera kring krisens anledning. En möjlig anledning är att finanssektorn har blivit större och ”mer vildvuxen likt en ej omskött trädgårdsodling”, skriver Sveriges Radios Tommy Fredriksson. Kanske behöver man bara skapa lite ordning i den.

Det är fortfarande instabilt på marknaderna. New York börsen föll, trots amerikanska regeringens beslut att rädda försäkringsbolaget AIG. Nasdaq låg på sin lägsta nivå på nära tre år och Dow Jones index föll med 4,1 procent vid stängning, uppger SVT/Rapport.

Men i Asien uppges läget vara mer stabilt, i alla fall tillfälligt. Hongkongbörsen rasade med 7,4 procent under dagen men lyckades stänga på plus minus noll, rapporterar SVT. Shanghaibörsen föll bara 1,7 procent.

Sveriges Radio uppger att konsolidering, det vill säga när banker köper andra banker med svårigheter, i finansvärlden hjälpt till att lindra krisen. Även Europabörserna har vänt upp under torsdagsförmiddagen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.