Fortsatt oroligt på finansmarknaden

Sex centralbankers beslut att bidra med mångmiljardbelopp för att stabilisera den globala finansmarknaden har dragit upp börsindex. I alla fall tillfälligt, rapporterar Sveriges Radio.

I flera mediesammanhang har det under veckan spekulerats om att kapitalismen är i kris, uppger Sveriges Radio. Samtidigt är det möjligt att krisen kanske tillkommit av uppblåsta värden som behöver korrigeras. Men än så länge kan man bara spekulera kring krisens anledning. En möjlig anledning är att finanssektorn har blivit större och ”mer vildvuxen likt en ej omskött trädgårdsodling”, skriver Sveriges Radios Tommy Fredriksson. Kanske behöver man bara skapa lite ordning i den.

Det är fortfarande instabilt på marknaderna. New York börsen föll, trots amerikanska regeringens beslut att rädda försäkringsbolaget AIG. Nasdaq låg på sin lägsta nivå på nära tre år och Dow Jones index föll med 4,1 procent vid stängning, uppger SVT/Rapport.

Men i Asien uppges läget vara mer stabilt, i alla fall tillfälligt. Hongkongbörsen rasade med 7,4 procent under dagen men lyckades stänga på plus minus noll, rapporterar SVT. Shanghaibörsen föll bara 1,7 procent.

Sveriges Radio uppger att konsolidering, det vill säga när banker köper andra banker med svårigheter, i finansvärlden hjälpt till att lindra krisen. Även Europabörserna har vänt upp under torsdagsförmiddagen.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Kidnappning av kvinnliga studenter i Nigeria

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

1 timme sedan
En polispatrull från Södertälje har hittat en sköldpadda på E4 i Södertälje, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

2 timmar sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

2 timmar sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

2 timmar sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

2 timmar sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.