Så drabbas du av finanskrisen

Trots "säker sparande" kan du drabbas av krisen.


Småsparare i Sverige och institutioner som investerat i aktieindexobligationer kan komma att förlora hela insatsen till följd av investmentbanken Lehman Brothers kollaps. Enligt E24as Andreas Cervenka kan flera hundra miljoner kronor som sparats ”säkert” komma att försvinna.

Under senare år har sparande i kapitalskyddade produkter blivit vanligare i Sverige. Under 2007 såldes aktieobligationer för 95 miljarder kronor, rapporterar E24.

Ibland marknadsförs spartypen som en ”garantiprodukt” som skyddar mot ett kursfall men samtidigt ger spararen möjlighet att ta del av en börsuppgång. Men om banken som ger ut underliggande obligationer går i konkurs försvinner även skyddet. Men att det skulle hända har länge ansetts högst osannolikt. Men det var just det som hände när investmentbanken Lehman Brothers ansökte om konkurs.

–I värsta fall blir det väldigt lite eller inga pengar kvar, säger Joel Grönberg, expert på aktieindexobligationer på rådgivningsfirman Söderberg & Partners till E24.

Flera svenska mäklarfirmor ska ha sålt aktieindexobligationer från Lehman Brothers.

–Vi vet helt enkelt väldigt lite just nu, men följer utvecklingen noga. Det behöver inte vara så illa som att pengarna är borta, men det är för tidigt att säga. Fram till dess ställer vi inte priser i de aktuella obligationerna, säger Peter Melbi till E24. Peter Melbi är vd på Erik Penser och firman sålt Lehman-obligationer till ett värde av cirka hundra miljoner kronor till svenska privatpersoner. Institutionella investerare har köpt för ytterligare ett par hundra miljoner.

Skrivet av:

Senaste nytt

Kan bli sänkt ISK-skatt 2025

Döms – hade likdelar i frysen

Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.

Nu avgörs Teslas stämning mot Postnord

Under eftermiddagen avgör Solna tingsrätt om Tesla ska få sina registreringsskyltar levererade av Postnord, trots pågående strejk. Detta sedan elbilsjätten stämt Postnord.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Hallsberg

"En personbil har körts av vägen och in i en stolpe vid korsningen Kullängsvägen/Tisarvägen i Hallsberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Coop säger upp 100 medarbetare

Coop gör neddragningar rörande cirka 100 tjänster vid huvudkontoret i Solna. Åtgärden ska tillsammans med andra åtgärder ge en kostnadsminskning på drygt 300 miljoner kronor, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kommitté ska se över överskottsmålet

Överskottsmålet ska ses över vart åttonde år, enligt det finanspolitiska ramverket.