Fogden tar över våg av snabblån

Allt fler klarar av en akut brist på pengar med SMS-lån eller lån på nätet. (TT)


Allt fler klarar av en akut brist på pengar med SMS-lån eller lån på nätet. Och en våg av obetalda snabblån i finanskrisens spår ger kronofogden mer arbete.

En uppskriven prognos tyder på att ärendena som hamnar hos kronofogden blir nästan dubbelt så många som tidigare befarat. De kan bli 50 000-60 000 i år, uppger Dagens Nyheter. Lån på högst 4 000 kronor behöver ingen kreditprövning enligt nuvarande regler och många tar smålån hos flera företag. Därför vill Finansinspektionen och kronofogdemyndigheten att regeringen skärper reglerna för snabblånemarknaden.

I september räknade kronofogden med 35 000 obetalda snabblån under 2008 mot drygt 20 000 i fjol. Det försämrade ekonomiska läget är orsak till det mörkare situationen.

– Situationen är värre än vad vi tidigare befarat, säger Jan Åkerlund som tar hand om dessa lån hos kronofogden.

– Tidigare har vi kunnat se att många unga tar SMS-lån för att finansiera sin konsumtion. Nu ser vi hur allt fler tar lånen eftersom de inte får ekonomin att gå ihop.

Läget är svåröverskådligt eftersom det inte finns någon samlad statistik över antalet lån via SMS eller nätet. SMS-låneföretagen tycks inte räkna med att låntagarna ska klara att betala tillbaka i tid och därför blir deras lån oerhört dyra. På en månad kostar ett 3 000-kronorslån 600 kronor i ränta, vilket motsvarar en årsränta på 7 200 kronor. Den som drar över kredittiden får sedan inkassokrav på dröjsmålsränta, avgift för ansökan om betalningsföreläggande och ombudsarvode.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.