Lördag 24 Jul
Stockholm

Så tjänar du på räntesänkningen

Efter Riksbankens rekordsänkning av styrräntan väntas en ekonomisk kaka för svensken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I finanskristider kommer inte många positiva överraskningar. Men svenska hushåll kan enligt experter glädjas åt Riksbankens räntesänkningen. Det är framför allt kostnaderna för rörliga bolån som påverkas av räntesänkningen.

– Har man lån med rörlig ränta blir det intressant att följa detta. Och det är inte bara viktigt att ha råd att betala räntorna. Det är också viktigt att man har råd att renovera och reparera hemma, till exempel, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom vid Nordea, till DI.

Det är en unik situation som råder just nu. Bankerna lovar att följa Riksbankens sänkning, till de svenska hushållens fördel.

– Avsikten med riksbankens sänkning är ju att få fart på fastighetsmarknaden och återskapa hushållens förtroende. I dagsläget håller många hushåll hårdare i slantarna än de kanske behöver. Räntesänkningen kommer att innebära en mental lättnad och minska den stora oro som präglar många hushåll, säger Ingela Gabrielsson, till E24.

Styrräntan har aldrig tidigare sänkts med så många punkter som denna gång, med hela 175. Nu väntas bankerna följa Riksbanken och smörja igång det ekonomiska maskineriet.

– Det innebär att bankerna kommer att fortsätta att sänka sina utlåningsräntor. Prognoserna om lägre räntor framöver har också blivit tydligare än förut, säger Martin Flodén, gästprofessor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, till DI.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela