Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kvinnogenen gillar inte styrelserum"

Nyheter | 06/12/2008 08:50

Leif Östling vill inte befatta sig med rödstrumpefalangen.

Moderaternas öppning för kvotering i bolagsstyrelserna har återigen gett liv till diskussionen om kvotering. En av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler Leif Östling, vd för Scania, avfärdar dock jämställdhetssträvandena som "en konstig debatt som drivs av rödstrumpefalangen".

Scania har i dagsläget 4 800 anställda kvinnor. I styrelserna i Scanias moderbolag och dotterbolag är sex procent kvinnor. De är utan tvekan i minoritet och Östling menar att det är genetiskt betingat att så få kvinnor söker sig till tekniska utbildningar och arbeten - kvaliteter som vd:n ser som självklara hos en styrelseledamot.

Genuppsättningen i kombination med attityder gör att färre kvinnor än män sitter i bolagsstyrelserna, enligt honom.

Östling jämför ordningen med idrottsutövning:

– Dessutom tränas pojkar genom olika lagidrotter tidigt i gruppdynamiska processer och det tror jag har en stor inverkan på deras utveckling, säger han.

Han tror dock på att kvinnors inställning kommer att förändras, och ser att hans barn är ett "undantag från det genetiska sambandet" eftersom dottern är mer intresserad av lagidrott och teknik än sonen.

– Inte minst genom att det blivit allt vanligare att kvinnor deltar i lagidrotter, slår Östling fast, enligt Affärsvärlden.

Skrivet av: