Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska kronan i botten

- 06/12/2008, 11:16 -

Kronan har aldrig stått så låg mot euron som nu.

Kronan trycktes ner i botten efter tunga besked från USA. På lördagsmorgonen kostade euron 10,78 och dollarn 8,46. Mindre valutor sjönk i värde världen över på fredagen. De dystra arbetsmarknadsrapporten från USA om rekordhög arbetslöshet och 1,55 miljoner förlorade jobb senatse halvåret, tynger världsekonomin. Men även det svenska marknadsläget och de nationella åtgärderna påverkade kronans styrka.

– Det handlar bland annat om att Riksbanken har sänkt räntan kraftigt och att den svenska ekonomin ser väldigt svag ut. Och så fick vi siffran från USA i eftermiddags, vilket späder på konjunkturoron. Då är kronan svag, konstaterar Anders Eklöf, valutastrateg på Nordea, enligt DI.

Regeringens stödpaket har fått kritik från många olika håll och anses vara för tamt. Men valutastrategen Eklöf tror att tilltron till regeringen är god.

– Det finns inga trovärdighetsproblem. Det är snarare så att regeringen stärker trovärdigheten om man agerar kraftfullt nu.

Skrivet av: