Björk blir riskkapitalist

Sångerskan Björk går i Bonos fotspår - startar riskkapitalfond för att rädda Island.


Finanskrisen och Islands kollaps skrämmer inte den isländska sångerskan Björk. Precis som U2:s frontsångare Bono ger hon sig in i riskkapitalbranschen. Och hon väljer att göra sin del för att rädda den isländska ekonomin genom att starta en fond, som för övrigt heter Björk.

Björks fond ska investera i småföretag, men för att de ska vara aktuella för pengarna måste de vara "uthålliga" finansiellt på samma gång som de är miljövänliga och socialt ansvarsfulla. Björk vill hitta bolag som "skapar värde genom det unika i Islands natur och kultur".

Vid sin sida har Björk, 43, det isländska riskkapitalbolaget Audur Capital, som har gått in med startsumman på 100 miljoner isländska kronor. Med andra ord gör hon inte satsningen självständigt. Det är ännu okänt hur mycket Björk själv bidrar med i fonden, men det är klart att hon ska vara ansiktet utåt.

– Vi tror att det finns en del intressanta investeringsmöjligheter inom natur och grön energi. Vi behöver fullfölja dessa investeringar även under denna finanskris eftersom det faktiskt är vår framtid och vi behöver göra saker på annat sätt än vi gjort tidigare, säger Kristin Petursdottir, vd på Audur Capital, till Forbes.com.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.