Tisdag 15 Jun
Stockholm

Björk blir riskkapitalist

Sångerskan Björk går i Bonos fotspår - startar riskkapitalfond för att rädda Island.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Finanskrisen och Islands kollaps skrämmer inte den isländska sångerskan Björk. Precis som U2:s frontsångare Bono ger hon sig in i riskkapitalbranschen. Och hon väljer att göra sin del för att rädda den isländska ekonomin genom att starta en fond, som för övrigt heter Björk.

Björks fond ska investera i småföretag, men för att de ska vara aktuella för pengarna måste de vara "uthålliga" finansiellt på samma gång som de är miljövänliga och socialt ansvarsfulla. Björk vill hitta bolag som "skapar värde genom det unika i Islands natur och kultur".

Vid sin sida har Björk, 43, det isländska riskkapitalbolaget Audur Capital, som har gått in med startsumman på 100 miljoner isländska kronor. Med andra ord gör hon inte satsningen självständigt. Det är ännu okänt hur mycket Björk själv bidrar med i fonden, men det är klart att hon ska vara ansiktet utåt.

– Vi tror att det finns en del intressanta investeringsmöjligheter inom natur och grön energi. Vi behöver fullfölja dessa investeringar även under denna finanskris eftersom det faktiskt är vår framtid och vi behöver göra saker på annat sätt än vi gjort tidigare, säger Kristin Petursdottir, vd på Audur Capital, till Forbes.com.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela