Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Erik Åsbrink vill slakta AP-fonder

Nyheter | 15/01/2009 11:44

Exministern Åsbrink är starkt kritisk till fondernas avkasting.

Göran Perssons sparkade finansminister Erik Åsbrink reagerar starkt på att de fyra AP-fonderna har gått back med över 200 miljarder kronor under finanskrisåret 2008. Åsbrink, som i dag är bland annat ordförande för försäkringsjätten Alecta, går till hårt angrepp mot den svenska AP-fondsmodellen. Han menar att det inte fungerar att ha fyra separata fonder, som leder till olika förvaltarprofiler.

– Så här med facit i hand kan man konstatera att de fyra AP-fonderna är väldigt likartade. Det där att de skulle konkurrera var nog feltänkt, säger Erik Åsbrink till Svenska Dagbladet.

Trots att det förmodligen skulle vara dyrt och slitsamt, tror Åsbrink att det vore en bättre idé att slå ihop fonderna.

– Problemet är att en enda AP-fond skulle bli en enorm aktör på den svenska marknaden, kanske för stor med tanke på vilka ägarpositioner den skulle få i stora börsbolag. Men två fonder istället för dagens fyra vore en rimlig lösning, säger Erik Åsbrink till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: