Svenska pensioner i brakförlust

AP-fonderna går rekorddåligt och tappar miljarder.


Bokslutet är nattsvart. Finanskrisåret 2008, med alla börskrascher och konkurser, är rekorddåligt för de statliga pensionsfonderna. Därmed går svenskarnas pensionspengar upp i rök, och det handlar om miljardbelopp när AP-fonderna presterar långt under sina egna mål.

Sämst går det för Andra AP-fonden i Göteborg med vd Eva Halvarsson. Hon redovisar nu ilsket röda siffror, minus 21 miljarder kronor, efter bara ett halvår. Och det var precis innan finanskrisen stora genombrott. Sedan rasade börsen med över 20 procent. Därför kommer det att svida ordentligt i AP-fondernas bokslut.

– Allt under 200 miljarder i kronor i sammantagen förlust vore en positiv överraskning. Då har de parerat fallen ganska bra, säger en person med insyn i förvaltningen till Svenska Dagbladet.

Men det är tyst från AP-fondernas sida. De har ingen större lust att kommentera sina förlusttyngda affärer. Den enda av de fyra verkställande direktörerna som vill kommentera är Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden.

– Det är klart att vi kunde ha varit bättre på att justera våra aktieportföljer under 2007 och 2008 nu när man ser i backspegeln. Vi borde ha minskat andelen aktier då efter fyra års börsuppgång. Den kritiken tar jag på mig och den diskussionen måste vi våga föra, säger han.

Samtidigt skyller han på att ingen krävde att AP-fonderna skulle minskat sina aktieportföljer under 2007, vare sig från politiskt håll eller från någon annan.

– Det här med att ha åsikter när man tittar i backspegeln är ju som bekant ingen svår konst. Och jag vänder mig mot att vi nu ska sälja av aktier, när bolagsvärderingarna är så nerpressade. Samtidigt är det viktigt att påpeka att en förvaltning av det här slaget ska utvärderas riktigt långsiktigt, snarare 10-20 år än utfallet ett enstaka år, säger Mats Andersson, till Svenska Dagbladet.

Efter avdragen inflation har den genomsnittliga avkastningen för alla fyra fonder varit 1,6 procent sedan 2001 fram till halvårsskiftet i år. Den väntas bli ännu lägre när årets bokslut presenteras. Men redan i dag är de 1,6 procenten avsevärd lägre de mål som fonderna själva har satt upp, som ligger mellan fyra och fem procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!