Stockholm

Pagrotsky vill rasera PPM

Exministern Leif Pagrotsky tycker att småspararna kan känna sig lurade.


Läs mer

Socialdemokraten och förre statsrådet Leif Pagrotsky går till attack mot premepensionssystemet. Han vill avskaffa det helt, och skyller fondraset på bankerna.

– PPM är ett element i pensionsreformen som ger sämre pensioner och tvingar vanliga löntagare till ett risktagande och till väldigt stora kostnader som får bäras av spararna i form av lägre pensioner, säger Leif Pagrotsky till Göteborgs-Posten.

Han reagerade när han tog del av Premiepensionsmyndighetens statistik, som visar att 4,4 av de totalt 5,8 miljonerna PPM-spararna nu totalt sett ligger på minus på sina konton sedan PPM-systemet drog igång 2000. Genomsnittsspararen ligger på minus en procent.

Själv placerar han sina arvoden i Premiesparfonden, och anklagar PPM för att vara ett dyrt system.

– PPM har varit ett väldigt dyrt experiment och ett extremt komplicerat system. Det innebär höga administrationskostnader för den statliga myndigheten PPM och det har inneburit en kolossal inkomstöverföring till de banker och finansinstitut som administrerar fonderna - kostnader som bärs av spararna i form av lägre pensioner, säger han till Göteborgs-Posten.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.