Pagrotsky vill rasera PPM

Exministern Leif Pagrotsky tycker att småspararna kan känna sig lurade.


Socialdemokraten och förre statsrådet Leif Pagrotsky går till attack mot premepensionssystemet. Han vill avskaffa det helt, och skyller fondraset på bankerna.

– PPM är ett element i pensionsreformen som ger sämre pensioner och tvingar vanliga löntagare till ett risktagande och till väldigt stora kostnader som får bäras av spararna i form av lägre pensioner, säger Leif Pagrotsky till Göteborgs-Posten.

Han reagerade när han tog del av Premiepensionsmyndighetens statistik, som visar att 4,4 av de totalt 5,8 miljonerna PPM-spararna nu totalt sett ligger på minus på sina konton sedan PPM-systemet drog igång 2000. Genomsnittsspararen ligger på minus en procent.

Själv placerar han sina arvoden i Premiesparfonden, och anklagar PPM för att vara ett dyrt system.

– PPM har varit ett väldigt dyrt experiment och ett extremt komplicerat system. Det innebär höga administrationskostnader för den statliga myndigheten PPM och det har inneburit en kolossal inkomstöverföring till de banker och finansinstitut som administrerar fonderna - kostnader som bärs av spararna i form av lägre pensioner, säger han till Göteborgs-Posten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
Senaste nytt

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.